Lángol a Krími híd

Hatalmas robbanás rázta meg a Krímet és Oroszországot összekötő Kercsi-szorosi hidat, amely nem csupán a 2014-es annexió gyűlölt szimbóluma, de a a vasúti közlekedés szempontjából is kulcsfontosságú: a híd ugyanis a Krímben és a megszállt dél-ukrajnai területeken állomásozó orosz erők fontos ellátási útvonala.

A hídról készült felvételeken látszik, hogy a hídon közlekedő vonatból legalább két vasúti kocsi hevesen lángol, amelyet hatalmas fekete füstoszlop kísér.

A robbanás, amelyet a szemtanúk szerint kilométerekről is hallani lehetett, szombat reggel 6 óra körül történt, miközben egy vonat haladt át a hídon. Egyelőre nem világos, mi okozta a robbanást.

Nyár végén több robbanás is történt az Oroszország által megszállva tartott Krím-félsziget területén. Augusztus 9-én Novofedorivka térségében működő Szaki légibázis szinte teljesen megsemmisült, augusztus 15-én pedig egy lőszerraktár is felrobbant Dzsankoj térségében. Az ukránok nem vállalták magukra a támadásokat.

Régóta spekuláció tárgya, hogy a Krími híd lehet a következő célpont. Oroszország 2018-ban fejezte be a projektet: a 19 km hosszú Krími híd, Európa leghosszabb hídja Kercsi-szorosban a Krím-félszigetet és az orosz Krasznodari határterületet köti össze.

A Krími hídra mért csapás komoly harcászati siker lehet. Amennyiben az ukránoknak sikerül használhatatlanná tenni a hidat, elvágják a félszigetet Oroszországtól, ugyanis ez a legfontosabb szárazföldi összekötő-útvonala, és egyúttal jelentősen megnehezítik a déli fronton harcoló orosz katonák utánpótlását.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/10/08/orosz-ukran-haboru-oktober-08-krim-robbanas-elo-percrol-percre/

Részvény: