Küzdelem az Ukrajnának nyújtott katonai segélyért/ellen

         Az Ukrajnának nyújtott segélyek (különösen a pénzügyi) azon országok kormányainak összes ellenzéki ereje spekulációs témája, amelyek aktívan együttműködnek Ukrajnával az orosz fenyegetés lerombolásában. Az Egyesült Államok különösen kiemelkedik – a Kongresszus időnként tele van spekulatív témákkal „Kijev legmagasabb rangú pénzügyi segélyeinek pazarlásáról”. A szükséges ellenőrzést követően azonban az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma hivatalosan megerősítette, hogy nincs bizonyíték az amerikai pénzeszközökkel való visszaélésre az ukrán magas rangú tiszviselők oldaláról.

         Az országnak létfontosságú szüksége van stabil nyugati támogatásra az orosz agresszió visszaszorításában. A lehető legfelelősségteljesebben kezeljük a partnerek segítségének célzott és hatékony felhasználását.

         Ugyanakkor Oroszország bármilyen eszközzel igyekszik gyengíteni vagy akár megállítani a nyugati támogatást Ukrajnának, nem veti meg a provokációkat és a hamisítványokat. Az ukrajnai „korrupció” az orosz propaganda kedvelt témája, mert lehetővé teszi a viszály szítását az ukrán társadalomban, és aláássa a partnerek bizalmát.

         Mindig érdemes figyelembe venni az orosz IPSO-szakemberek befolyásának tényezőjét a háború témáját övező “klímára”. Az Oroszország különleges szolgálatai IPSO-műveletet készítenek elő Ukrajna katonai és politikai vezetésének lejáratására – ez a ukrán katonai hirszrzés (GUR) hivatalos közleménye. A kampány része lesz a készitett anyagok „bedobása” az ukrán és a nemzetközi tömegmédiában. Az IPSO-művelet célja, hogy bizonytalanságot szítson államunk védelmi képességeit illetően az ukrán állampolgárok és a nemzetközi partnerek körében.

         Élénk példa egy nagyon releváns példa egy ilyen IPSO terjesztésére a helikopter-katasztrófáról Ukrajna Belügyminisztériumának vezetésével, amelyre a közelmúltban a Kijevvel szomszédos Brovary városban került sor. Gyorsan megjelent egy hamis dokumentum a Super Puma helikopter-baleset okáról, amely szerint az ukrán légvédelmi rendszerek a hibásak, és terjesztik a közösségi médián és a Kreml propagandacsatornáin. A dokumentum számos nyelvtani hiba mellett logikátlan érveket is tartalmaz. Ez azonban a Kreml nagyon hatékony fegyvere, aminek ellenállni nem mindig könnyű sem  ukránnak, de még egy európai vagy amerikai sem.

         Az orosz propaganda elleni küzdelem nem jelenti az egyes valós korrupciós jogsértések igazolását. Ellenkezőleg: az egyének korrupt cselekedeteit az állam határozottan megállítja. A hadsereggel és az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segélyekkel kapcsolatos korrupciós botrányok többségét a gyakorlatban nem támasztják alá tények.

         A hipotetikus korrupció és az ukrán kormánytisztviselők „ötödik oszlopa” elleni küzdelem érdekében az ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) „globális csapást mér a belső ellenségre” – jelenti ennek az állami szervnek vezetője, Vaszilij Maljuk.

Ma az SBU a hatalmi blokk munkatársaival együtt számos nagyszabású intézkedést hajt végre, amelyek célja a belső ellenség elleni küzdelem.

         Mint Maljuk, SBU vezetője kijelentette, olyan személyek ellenőrzéséről van szó, akik tevékenysége különböző területeken sérti az állam biztonságát: Ukrajna árulói és az orosz különleges szolgálatok ügynökei, a szervezett bűnözés képviselői és korrupt tisztviselők, akik aláássák az ország gazdaságát és a védelmi-ipari komplexum stabil működését stb.

         Ezen a napon Ukrajna különböző régióiban a nyílt eljárások keretében több tucat házkutatás és gyanúsítások átadása zajlik az ügyekben érintetteknek.

         Ez egy példa az egész ország biztonságáért felelős testületnek munkájára és az Ukrajna európa-párti irányultságának demonstrációja, a kormányzati folyamatok őszinte és átlátható irányítására irányuló törekvése. Ez is mutatja Kijev azon vágyát, hogy biztosítson mindenkit, aki aktívan segíti Ukrajnát anyagilag, hogy a pénzeszközöket kizárólag a közös ellenség – az Oroszország – elleni harcra fordítják.

         Mit kell megértenie Európának? Az a tény, hogy az USA a legjobb módszerrel nagyra értékeli Ukrajna közös küzdelem felé tett lépéseit – Washington 2,2 milliárd dollár értékű fegyvercsomagot készít Ukrajna számára, amely először tartalmaz nagy hatótávolságú rakétákat („GLSDB”) hatótáv ~150 km). Ezért a következő logikus lépés Európából az F-16-os vadászgépek. F-16-os vadászgépeket adnak-e Ukrajnának? Még egy kérdést fel kell tenni – ígérték-e, hogy Kijevnek tankokat adnak? Megígérték-e, hogy HIMARS-t adnak? És a páncélgépkocsikat ilyen mennyiségben? Ezek az eszközök adtak-e lehetőséget, hogy megtámadják a Krím-félszigetet?

         Vissza kell tekernünk az időt tavaly május-júniusra. A fentiek mindegyike szinte közvetlenül nem volt tiltva. Mindenki félt az eszkalációtól, Vlagyimir Putyin reakciójától és attól, hogy felszerelések kerülhetnek az orosz hadsereg kezébe. Ma az ukrán hadsereg minden szükséges eszközzel fel van fegyverkezve.

         Ezért az USA nem akadályozza meg a szövetséges országok F-16-os vadászrepülőgépekkel való szállítását Ukrajnába, ha ilyen döntést hoznak – írja a CNN a helyzetet ismerő illetékesekre hivatkozva. Bár az USA meglepődik azon, hogy Kijev nyilvánosan F-16-osokat kér, mivel a magánbeszélgetések során a repülőgépek soha nem voltak az elsőbbségi fegyverek listájának élén – állítják a CNN forrásai.

         Szerintük az USA és Európa illetékesei úgy vélik, hogy az F-16-osok szállítása nem lenne praktikus megoldás: Ukrajna kerüli a meglévő vadászgépek használatát, mert azok az orosz légvédelmi rendszerek célpontjává válhatnak. Joe Biden amerikai elnök hétfőn nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy lehetséges-e katonai repülőgépekkel ellátni Ukrajnát. Azonban már kedden enyhített álláspontján, és bejelentette, hogy erről “beszélget” Vladimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

         Annak arányában, ahogy Ukrajna megsemmisíti a belső és külső ellenségeket, nő a szükséges fegyverek minőségének és mennyiségének megértése. Napjainkban Kijev a bolygó legbátrabb embereinek szíve, amelynek vezetője a teljes körű háború első napjaitól kezdve „nem taxit, hanem fegyvert kért”.

Részvény: