Küszöbön a világháború? – a lengyel vezetés is katonákat küldene Ukrajnába

Radoslaw Sikorski külügyminiszter nem zárta ki, hogy Lengyelország csapatokat vezényel a megtámadott országba. Közben aláírták a dokumentumot, ami lehetővé teszi, hogy francia kiképzőtisztek ukrán katonai központokba látogassanak.

Radoslaw Sikorski, lengyel külügyminiszter egy ma reggeli interjúban elmondta: nem kizárható, hogy Lengyelország katonákat fog küldeni Ukrajnába.

Tusk-kormány minisztere nem részletezte, hogy a lengyel csapatok konkrétan mit csinálnának a háborús övezetben – írja a Reuters.

Egyelőre még nincs végleges döntés a katonai beavatkozást illetően. Sikorski hangsúlyozta:

fontos, hogy Oroszországot bizonytalanságban tartsák a lengyel szándékokkal kapcsolatban.

A külügyi tárcavezetője  már többször elmondta: Lengyelország alapvetően nem zárja ki, hogy katonák küldjenek a Putyin-elnök utasítására megtámadott országba.

Érkeznek a franciák

A NATO országok vezetői közül korábban Emmanuel Macron fogalmazott úgy: nem teljesen kizárható, hogy hosszabb távon francia katonák mennek majd az orosz-ukrán háborúba. 

Hétfőn Ukrajna legfőbb parancsnoka közölte, hogy aláírták azokat a dokumentumokat, amik lehetővé teszik, hogy a francia kiképzőtisztek ukrán katonai központokba látogassanak. Ezzel vélhetően egy hosszabb távú, nem harctéri küldetést készítenek elő.

Az ukrán-belorusz határra küldene NATO katonákat Macron pártjának szóvivője

„A nyugati csapatok egyfajta drótakadályt képeznének, ahogy az a balti államokban és Lengyelországban is van, ezzel felszabadítva ezeket az ukrán erőket, hogy a frontra mehessenek” – fejtette ki Benjamin Haddad.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/ukrajna-nato-lengyelorszag-katonak-oroszorszag-vilaghaboru.790412.html

Részvény: