Különleges bíróság létrehozása az Orosz Föderáció számára: a civilizált világ fontos döntése

         Dmitrij Kuleba, Ukrajna külügyminisztere pénteken telefonon tárgyalt Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel. A miniszter szerint az amerikai külügyminisztérium vezetője a G-20-as országok külügyminisztereinek előző napi Újdelhiben tartott találkozóján tájékoztatott a megbeszéléseiről.

         „Részleteztem a következő lépéseinket az Ukrajna elleni agressziót kivizsgáló különleges bíróság létrehozásával kapcsolatban: a következő fő kötelezettségünk az, hogy az orosz vezetést bíróság elé állítjuk. Az összehangolt erőfeszítések kulcsfontosságúak” – hangsúlyozta Kuleba.

         Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már 2022. május 4-én támogatta azt a kezdeményezést, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt vonják felelősségre az Ukrajna elleni bűncselekményekért. A civilizált országok támogatták egy különleges bíróság létrehozását az Orosz Föderáció ellen, amelyet Hágában tartanak majd. 2022 decemberéig 68 961 bűncselekményt regisztráltak Ukrajnában, köztük gyilkosságokat, tömeges nemi erőszakot és fosztogatásokat. Mindegyiket alaposan meg kell vizsgálni: ezt az elképzelést már 39 ország támogatja. Az egész civilizált világ Ukrajna mellé állt, és Hágába érkeznek az EU-országok, Kanada és Ausztrália felhívásai az ukrajnai orosz bűncselekmények kivizsgálásával kapcsolatban. Ezt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság legfőbb ügyésze, Karim Ahmad Khan jelentette be.

         „Oroszországot felelősségre kell vonni szörnyű bűneiért. Putyint felelősségre kell vonni. Mindent meg kell tennünk, hogy az elkövetőket bíróság elé állítsuk” – mondta von der Leyen. Megjegyezte, hogy az Európai Unió támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróság szerepét.

         Mint az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, külön törvényszékre van szükség az orosz agresszió bűntettének üldözésére. Az orosz hadsereg legalább 8000 ukránt ölt meg a teljes körű invázió kezdete után, köztük legalább 450 gyereket. Házak tízezrei romboltak le, emberek milliói lettek menekültek. Óriási gazdasági károk keletkeztek Ukrajnában. Az orosz bűncselekmények természete azt jelzi, hogy szervezett és szándékosak voltak: Putyin orosz tábornokokat bízott meg az ukránok népirtásával, hogy demoralizálja őket, ami véleménye szerint hozzájárult Ukrajna megszállásához.

         Egy hónap alatt 8 taggal nőtt az Oroszországgal kapcsolatos különleges törvényszéket támogató országok koalíciója – ez a szám folyamatosan nő, hiszen folyamatosan derülnek ki újabb tények az ukrajnai orosz bűncselekményekről, és nem maradhatnak közömbösök azok, akik a civilizált világ része.

         Március 2-án a Nemzetközi Büntetőbíróság megkezdte az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnök kivizsgálását – ez a bizonyítékok készlete a leendő különleges törvényszék számára. 2013. november 21-e óta megkezdődött az ukrajnai bűncselekmények nyomozása, amelyek elkövetésében Oroszország is érintett lehet. A nemzetközi közösség mindenféle segítséget nyújt az Ukrajna területén elkövetett orosz bűncselekmények felderítésében is.

         Az egész világnak össze kellene fognia az ukrajnai orosz bűncselekmények kivizsgálásának kérdésében. Putyin csak az erő nyelvét érti, és ha szemet hunynak Oroszország ukrajnai bűnei előtt, az csak lelkesíti a Kreml diktátorát. Oroszország még 2014-ben be nem jelentett háborút indított Ukrajna ellen, ennek megfelelően minden olyan bűncselekményt ki kell vizsgálni, amelyet Putyin hóhérai legalább az elmúlt 9 évben, Oroszország fegyveres megszállása és a Krím elcsatolása óta követtek el.

         Az orosz háborús bűnösök különleges bírósága az elkerülhetetlen és egyetlen lehetséges módja annak, hogy Oroszországot felelősségre vonják minden Ukrajnában elkövetett bűncselekményért. Ennek a Putyin és az orosz háborús bűnösöknek szóló törvényszéknek a nürnbergi törvényszék analógjává kell válnia. Oroszországnak felelnie kell minden általa Ukrajnában elkövetett bűncselekményért, és hosszú évtizedeken át megfelelő jóvátételt kell fizetnie.

         Nem szabad megfeledkezni az oroszok által elkövetett károkról és bűnökről, és az Orosz Föderációt mindegyikükért per vár. Természetesen  ez nem az első eset a történelemben, hogy egy diktátor megkapja érdemeit az elkövetett gyilkosságokért, de az egész civilizált világ kezében van, hogy megmutassa a többi diktátornak, hogy ha nem akar lenni a következő, akkor Putyin legyen az utolsó, aki valaki más vérét merte kiönteni. Oroszországnak felelnie kell minden halott gyermekért, terhes nőért, idős emberért és több ezer ukránért.

Részvény: