Külföldi ügynökökről szóló törvényt fogadtak el Oroszországban

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma napi hírszerzési jelentésében kiemelte, hogy Oroszország új, külföldi ügynökökről szóló törvényt fogadott el, amelyet a tárca szerint a Putyin-rezsim kritikusai és másként gondolkodók elleni fellépésre fognak használni.

A 2012 óta hatályos törvény módosítása után a külföldi ügynökök személyes adatai, köztük a címük is nyilvánosságra hozható lesz, ami azt jelenti, hogy potenciálisan zaklatás célpontjává válhatnak. A módosítás csütörtökön lép életbe.

Korábban a személyes adatok nyilvánosságra hozatala azokra a személyekre korlátozódott, akik a Kreml szerint külföldről kaptak pénzügyi támogatást. Mostantól azonban azokra is kiterjed, akik a kormány szerint külföldi szereplők „befolyása vagy nyomása alatt állnak”.

A tárca hozzáteszi: a Kreml vélhetően megelőző jelleggel, egy nagyobb belföldi elégedetlenségnek igyekszik elejét venni, mivel tovább dúl a háború, ami egyre inkább kihat az oroszok hétköznapjaira.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/30/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-november-30/#kulfoldi-ugynokokrol-szolo-torvenyt-fogadtak-el-oroszorszagban

Részvény: