Közgazdász: Ezért kiugróan magas Magyarországon az élelmiszerek drágulása

Raskó György számításai szerint a 2020-és 2025 közötti öt év során várhatóan 80 százalékra emelkedik az élelmiszerinfláció Magyarországon, miközben az Európai Unió átlaga 45 százalék.

Raskó György agrárközgazdász számításai szerint a 2020-és 2025 közötti öt év során várhatóan 80 százalékra emelkedik az élelmiszerinfláció Magyarországon.

Raskó az ATV Start című műsorában azt mondta, a súlyos drágulás miatt az élelmiszer beszerzése „hosszú évek után újra napi gondot jelent a háztartások számára. Elsősorban nem arról van szó, hogy élelmiszerhiány lenne, a mennyiség, az ellátás minden szempontból megfelelő. Viszont olyan mértékben drágultak az élelmiszerek, amire talán föl sem lehetett készülni, és ez az árszint, ami mostanra kialakult, sajnos tartósan velünk fog maradni.”

A jelenség okait firtatva a közgazdász elmondta: az általános drágulásban szerepet játszik az is, hogy 2021 őszétől Vlagyimir Putyin manipulálni kezdett az energiahordozók árával, „ám ha azt nézzük, hogy az Európai Unió 27 tagországában ugyanezen ötéves ciklus alatt körülbelül 45 százalékkal drágult és drágul az élelmiszer, az eurózónán belül pedig 32-33 százalékkal, akkor azt kell mondanunk, hogy a hazai 80 százalékos mérték fő oka az, hogy a magyar kormány adókat vetett ki az élelmiszeripari termékekre: kiskereskedelmi különadó, népegészségügyi adó. És ezek rárakódtak az élelmiszerre, amely egyébként az áfa miatt eleve Európa egyik legmagasabb adóterheléssel bíró termékköre”.

Raskó a műsorban elmondta: azt javasolná, hogy az állam csökkents legalább az alapvető élelmiszerek esetében 27-ről 5 százalékra az áfaszintet, „kezdve a zöldség-gyümölccsel, később más termékekkel is, és ez talán enyhítené azt a fejfájást, amit magyar családok számára az élelmiszerbeszerzés jelent.”

Részvény: