Közel kerülhetett a legrosszabbhoz az ukrán atomerőmű

Fizikai sérüléseket találtak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői a zaporizzsjai atomerőműben, bár arról még nem készítették el a jelentésüket, hogy ez milyen súlyos problémát jelent. A vizsgálat alatt tisztán hallották a háttérben a háború zaját.

Azaporizzsjai atomerőmű “fizikai integritását megsértették” – ezt a megállapítást tette Rafael Grossi, az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) igazgatója, illetve a kíséretében lévő szakértői csapat. A küldöttség a helyszínen igyekszik felmérni, milyen károkat okozott a háború a robusztus kinézete ellenére kényes létesítményben – derül ki a Guardian híréből.

Az erőművet a háború első napjaiban elfoglalta az orosz hadsereg, azóta az ukrán személyzet orosz irányítás alatt üzemelteti a létesítményt. Az utóbbi hetekben egyre durvább harcok dúlnak körülötte, és mindkét fél a másikat vádolja azzal, hogy célpontnak tekinti az erőművet. Az létesítményből és környezetéből egy komoly sérülés esetén súlyos sugárszennyezést okozó anyagok szabadulhatnak ki.

Némi nyugalom

Grossi riportereknek nyilatkozva azt is elmondta, hogy bár továbbra is aggasztónak tartja az erőmű helyzetét, a körülmények a nemzetközi ellenőri csapat jelenlétével némileg megnyugtatóbbá váltak. Vizsgálatuk során egyébként két-három esetben tisztán hallották a nehézfegyverek, ágyúk és gépfegyverek hangját.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő azzal vádolta az orosz katonaságot, hogy a létesítmény közelében lévő Enerhodar városában hazudtak az IAEA képviselőinek az erőmű körül történt eseményekről. Grossi elmondása szerint szakértői csapatának tagjai háromtól öt órát töltöttek az erőműben, és módjuk volt bejárni annak minden részét. A hét végéig maradnak a helyszínen, majd elfogulatlan, technikai jelentést készítenek a látottakról.

German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter azt mondta, hogy szeretnék, ha az IAEA kétfős stábja folyamatosan az atomerőműben tartózkodna. Ez egyfajta független, nemzetközi ellenőrzés biztosítana a létesítményben.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/ukrajna-haboru-orosz-atomeromu-zaporizzsja.759079.html

#háború #ukrajna #orosz #atomerőmű

Részvény: