Közel a felével nőttek az árak a magyar iparban

Az ipari termelői árak márciusban az egy évvel korábbihoz képest 21,7 százalékkal nőttek, az előző hónaphoz viszonyítva 1,2 százalékkal csökkentek. A belföldi értékesítés árai viszont közel felével, 48,2 százalékkel nőttek egyetlen év alatt.

Márciusban az ipari termelői árak átlagosan 21,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, az előző hónaphoz viszonyítva 1,2 százalékkal csökkentek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A belföldi értékesítés árai 48,2, az exportértékesítéséi 8,8 százalékkal nőttek éves összehasonlításban.

Az eltérő mértékű áremelkedést elsősorban az okozta, hogy az – alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő – energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbit, miközben az exportárai már csökkentek.

Az ipari termelői árak növekedésében az alapanyagok drágulása és a forint – egy év alatt történt – gyengülése is szerepet játszott. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,9, az exportértékesítésiek 1,3 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 1,2 százalékkal mérséklődtek – írta a KSH.

Forrás:https://www.napi.hu/gazdasag/kozel-a-felevel-nottek-az-arak-a-magyar-iparban.770688.html

Részvény: