Komoly tüzérségi támogatást ígért Biden Zelenszkijnek a G7-en

Fegyver, paripa, kiképzés – Biden amerikai elnök újabb nagyszabású segélycsomagot jelentett be Ukrajnának.

Az USA 375 millió dolláros (körülbelül 130 milliárd forintos) segélycsomagot küld Ukrajnának, beleértve lőszereket, tüzérségi eszközöket, páncélozott harcjárműveket – jelentette be Joe Biden amerikai elnök, miután a G7 csúcstalálkozón megbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkij uktán államfővel.

Biden biztosította Zelenszkijt, hogy az Egyesült Államok minden tőle telhetőt megtesz, hogy megerősítse az ukrán védelmet az orosz invázióval szemben.

Zelenszkij alapvetően azért vett részt a G7-csúcson, hogy további katonai támogatást szerezzen Ukrajna számára, valamint, hogy meggyőzze azoknak az el nem kötelezett G7 tagállamoknak a vezetőit (Indiát és Brazíliát), akik eddig nyilvánosan nem ítélték el az orosz megszállást – írja a Guardian.

Az újabb amerikai segélycsomag Biden bejelentése szerint pilóták kiképzését is tartalmazza, ennek azért is van jelentősége, mert éppen a G7 előtt bólintott rá az amerikai elnök, hogy a NATO-szövetségesek átadhassák az amerikaiaktól kapott F-16-os vadászgépeket az ukrán légierőnek.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230521_Amerikai_segelycsomag_Ukrajnanak_orosz_invazio_haboru_Zelenszkij_Biden_G7

Részvény: