Komoly drágulást hozhat a többieknek a középiskolások ingyenes jogosítványa

Az autósiskolák KRESZ-tanfolyamairól eltűnhetnek a legfiatalabb tanulók, a bevételkiesést pedig valahol pótolni kell.

Márciusban jelent meg hivatalosan, hogy szeptembertől – részben – az állam fogja finanszírozni a hazai középiskolások jogosítványszerzését. Azóta a Magyar Közlönyben kihirdették azokat a részletszabályokat is, amelyek alapján szeptember 1-jétől a KRESZ- és az egészségügyi oktatás a középiskolai oktatás részévé válik, a gyakorlati oktatás ingyenes megszervezését pedig pilot jelleggel indítják el.

Az elméleti képzés – beleértve a KRESZ és a járműkezelési ismereteket – a középiskolák keretein belül is tanítható lesz, és az iskolák maguk is tarthatnak elméleti vizsgákat. Telex cikke szerint ez a változás jelentős hatással lesz az autósiskolákra, mivel a középiskolások ingyenes jogosítványhoz jutása miatt várhatóan jóval kevesebben jelentkeznek majd hozzájuk elméleti oktatásra.

Az utóbbi években a tanulóvezetők jelentős része már online formában, az autósiskolák által megvásárolt, majd továbbértékesített linkeken keresztül tanulja a KRESZ-t, és teszi le az elméleti vizsgát. Az új szabályozás értelmében ezek a linkek ingyen járnak majd a középiskolásoknak. Emiatt jelentősen megugorhat a jogosítványszerzésre vállalkozó fiatalok száma. Az intézkedés különösen azoknak kedvez, akik anyagi okokból eddig nem tudtak jogosítványt szerezni.

Az autósiskolák viszont rengeteg bevételtől eshetnek el: az új rendszer következtében évente akár 25-30 ezerrel is csökkenhet a tanulószám, ami a piac átrendeződéséhez és az árak emelkedéséhez vezethet a fennmaradó fizetős tanulók számára.

Az új szabályozás része lett, hogy a honvédség is bekapcsolódhat a gyakorlati autós oktatásba és vizsgáztatásba, bár a részletek még nem tisztázottak. Ez a lehetőség új oktatói munkahelyeket teremthet, de az autósiskolák számára további versenyt jelenthet.

Forrás:https://hvg.hu/cegauto/20240521_ingyenes-jogositvany-kozepiskolas-oktatas-autosiskola-kresz-dragulas

Részvény: