Kommunistáznak, fasisztáznak, elcsalt választást emlegetnek – szélsőséges hangnemre váltott az amerikai politika

Felfokozott hangulatban készül az Egyesült Államok a novemberi félidős választásokra, miközben a szavazólapokon egyre több olyan jelölt szerepel, akik a republikánusok szélsőséges szárnyához tartoznak.

A radikális demokraták az eddigi legagresszívebb lépésüket tervezik: folyamatos választási puccsot. 11 millió illegális bevándorlónak akarnak amnesztiát adni, hogy megdöntsék a jelenlegi választási rendszert, és állandó liberális többséget hozzanak létre Washingtonban.

A fenti idézet nem egy pár követővel rendelkező, zavaros összeesküvés-elméleteket terjesztő internetezőtől származik, hanem Elise Stefaniktól, aki jelenleg az amerikai képviselőház harmadik számú republikánus tagja, vagyis az egyik prominens jobboldali politikus az Egyesült Államokban. A bejegyzés jelenlegi ismereteink szerint minden alapot nélkülöz, hiszen még elképzelni is nehéz, miként adhatna az amerikai kormány amnesztiát 11 millió illegális bevándorlónak egyik napról a másikra.

Az külön ironikus, hogy Stefanik jelenleg saját maga megy szembe az amerikai választási rendszerrel: nem csak Donald Trump nagy támogatója, hanem ő is úgy véli, hogy „valakik” elcsalták a 2020-as elnökválasztást, amelyet Joe Biden nyert meg. Stefanik ugyan elítélte a Capitolium 2020. január 6-i ostromát, amelyet a Trump által felheccelt tömeg vitt véghez, a helyzet elfajulásáért azonban a demokrata házelnököt, Nancy Pelosit hibáztatta. A képviselő szélsőséges álláspontja azonban nem egyedi jelenség, hanem az egyre polarizáltabb amerikai közbeszéd lenyomata.

LENIN NOLLY / NURPHOTO / AFPElise Stefanik

Kémiai kasztrálás gyerekeknek

Aki az elmúlt 15 évben figyelemmel követte a magyarországi közbeszéd alakulását, annak Elise Stefanik Facebook-bejegyzése talán el sem éri az ingerküszöbét (emlékeznek még a Soros-tervre?), az amerikai politikában azonban viszonylag új jelenségről van szó, ezért a New York Times alapos kutatást végzett a témában. Az elemzés során mintegy 3,7 millió Twitter-üzenet, Facebook-bejegyzés és reklám, hírlevél és kongresszusi beszéd szövegét nézték át egy számítógépes program segítségével, amely a nyelvészek és informatikusok szerint megosztó hatással bíró kifejezéseket keresett:

  • fasiszta,
  • szocialista,
  • szélsőjobb,
  • szélsőbal.

Az algoritmus nem csak egymással hasonlította össze a közleményeket, hanem kimondottan lázító hangvételű beszédekkel is, figyelembe véve azt, hogy ez a technológia nem mindig tud különbséget tenni a lázító retorika és az antidemokratikus viselkedés leírása között – olvasható a kutatást feldolgozó cikkben.

Az elemzés eredményeit a New York-i Egyetem politológusai is átnézték, és megállapításuk szerint az elmúlt időszakban jelentősen elmozdult a Republikánus Párt politikusainak retorikája, főleg azoké, akik a szélsőségesebb, „választástagadó”, trumpista álláspontot képviselik. A New York Times kutatása szerint 139 republikánus politikus jóval támadóbb hangnemet alkalmaz, mint a demokrata vagy akár a többi konzervatív politikus.

Ők azt állítják, hogy akik nem értenek velük egyet, azok nem csak rossz politikát képviselnek, de gyűlölik is a hazájukat.

Kimondottan érdekes ez a fajta törés a Republikánus Párton belül: az NYT úgy találta, hogy a jelenlegi kongresszusban az elnökválasztás hitelesítése ellen küzdő képviselők körülbelül 55 százalékkal gyakrabban használtak polarizáló nyelvezetet a Twitteren, mint párttársaik, valamint több mint 1800 tweetben nevezték „szocialistának” az ellenfeleiket, több mint kétszer olyan gyakran, mint a visszafogottabb hangnemet használó konzervatívok.

Mary Miller, Illinois állam 15. számú kongresszusi választókörzetének képviselője, aki magát feleségként, anyaként, nagymamaként és gazdaként határozza meg, szabadidejében pedig Biblia-olvasást tanít, a demokratákat és a liberálisokat Kínát támogató gonosz kommunistának nevezi, akik tönkre akarják tenni Amerikát. Miller tavasszal olyan álhíreket terjesztett, hogy Biden elnök terroristákkal és gyerekkereskedőkkel akarja elárasztani az országot, Kamala Harris alelnök Covid-oltást szorgalmazó minapi bejegyzésére pedig úgy reagált, hogy Harris „megszállottja annak, hogy gyermekeknek orvosi tanácsokat adjon a Covid-oltással és a kémiai kasztrálással kapcsolatban”.

A hidegháborút idéző „vörös rém” állítólagos fenyegetése Mo Brooks dél-karolinai képviselőnél is feltűnt, aki állítása szerint még sosem félt ennyire attól, hogy

az Amerika-gyűlölő szocialisták véget vetnek a szabadságra épülő amerikai életnek, és helyette az élet minden részét felügyelő diktatórikus kormányzást vezetnek be.

Forrás: https://24.hu/kulfold/2022/11/06/usa-felidos-valasztas-kozbeszed-hangnem-szelsosegek-republikanusok/
Részvény: