Kőkeményen lecsaphatnak az orosz célpontokra ezekkel eszközökkel

A holland álláspont szöges ellentétben áll a belga megközelítéssel, amely szerint Kijev nem használhatja az adományozott F-16-osokat oroszországi célpontok támadására.

Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter megnyugtatta Kijevet, hogy a Hollandia által Ukrajnának adományozni kívánt 24 darab F-16-os vadászrepülőgépet Oroszországon belüli célpontok elleni támadásra is lehet használni.

Politicónak a szingapúri Shangri-La Dialóguson adott interjújában a miniszter elmondta, hogy Hollandia nem fog olyan korlátozást bevezetni, mint Belgium tette, amikor Alexander De Croo miniszterelnök figyelmeztette Kijevet, hogy az országától kapott F-16-osokkal ne repüljenek be az orosz légtérbe:

Nincs belga típusú korlátozás. Ugyanazt az elvet alkalmazzuk, mint minden más képességszállításnál, vagyis amint átadjuk Ukrajnának, azt belátásuk szerint használhatják. Csak arra kérjük őket, hogy tartsák be a nemzetközi jogot és az ENSZ Alapokmányában foglalt önvédelemhez való jogot, ami azt jelenti, hogy arra használják, hogy azokat a katonai célokat célozzák meg, amelyeket önvédelemből meg kell célozniuk.

Kajsa Ollongren és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki szintén részt vett a vasárnapi szingapúri konferencián.

Hollandia emellett ígéretet tett arra, hogy továbbra is folytatja haditengerészeti jelenlétét a Dél-kínai-tengeren, ahol a délkelet-ázsiai országok egyre kevésbé érzik komfortosan magukat Kína nemzetközi vizeken tanúsított agresszív magatartása miatt.

Ollongren az ország új, radikális jobboldali kormányának beiktatása után lemond holland védelmi miniszteri tisztségéről. A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy a leendő kormány továbbra is támogatni fogja a NATO-t és Ukrajnát: „Szerintem létfontosságú, hogy továbbra is betöltsük ezt a szerepet. Az új kormány programjában láttam, hogy az Ukrajna támogatása folytatódni fog.”

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/haboru-ukrajna-vadaszgepek-hollandia-nato.790741.html

Részvény: