Kocsma előtt verekedett, légpisztollyal korzózott a Norvégiába szökött ex-wagneres

Andrej Medvegyev aktívan töltötte az elmúlt hónapokat, most bíróság előtt ismerte el tetteit.

Január végén szökött át menedéket keresve az orosz-norvég határon a Wagner-csoport egyik tisztje, Andrej Medvegyev, aki kedden az oslói törvényszék előtt ismerte el bűnösségét verekedésben és tiltott fegyverviselésben.

A 26 éves volt zsoldos Norvégiába érkezése után pár héttel, február 22-én részegen verekedett egy oslói kocsma előtt, és megakadályozott egy rendőrtisztet feladata ellátásában. Március 14-én pedig légpisztolyt tartott magánál közterületen.

Ezeket tehát mind elismerte, de vádolják még rendőrök sérelmére elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal is, amiért akár hároméves börtönbüntetést is kaphat. Ezt a vádpontot Medvegyev tagadja. Ügyvédje szerint „félreértés történt,” és védence hozzá sem ért a rendőrhöz.

Medvegyev azt mondta, „nagyon sajnálja” a történteket, a rendőr elleni erőszak vádjáról pedig azt mondta, hogy teste ösztönös reakciója volt a fájdalomra, amit akkor érzett, amikor a rendőrautóból kivették. Kihangsúlyozta, hogy nem állt szándékában rendőröket bántani. A légpisztolyról azt mondta, egy oslói boltban vette, önvédelmi céllal, mert félti az életét, állítása szerint folyamatosan beszólogatnak neki. Norvégiában illegális közterületre légfegyvert vinni.

Ha erőszakos bűncselekmény miatt elítélik, akkor sem fogják feltétlenül kitoloncolni Medvegyevet Norvégiából, mert ideiglenes tartózkodási engedélyt még így is kaphat.

A Kripos nevű, háborús bűnök felderítésével foglalkozó norvég rendőrségi részleg rendszeresen beszél Medvegyevvel a Wagner-csoport és az orosz hadsereg ukrajnai tetteiről. Medvegyev korábban azt mondta nekik, hogy Bahmutban is harcolt. A Kripos közölte: a fenti eljárás ellenére is további interjúkat akar készíteni a volt zsoldossal.

(Reuters)

Részvény: