Klaus Iohannis: Folynak az egyeztetések Románia schengeni csatlakozásáról

Románia schengeni csatlakozása szerepel az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa csütörtöki ülésének napirendjén, és az utolsó pillanatig tartanak majd az erről szóló egyeztetések – közölte Klaus Iohannis román államfő.

Az MTI szerint a román elnök az Agerpres hírügynökség beszélt Tiranában, az EU-Nyugat-Balkán csúcs előtt. Iohannis elmondta, hogy még folynak az egyeztetések a tagállamok között Románia schengeni csatlakozásáról, és Bukarest – a kedvező döntés reményében – az utolsó pillanatig ki fog tartani a csatlakozást sürgető álláspontja mellett.

Arról a lehetőségről, hogy az EU Tanácsa ne csomagban, hanem külön-külön döntsön Románia és Bulgária felvételéről a belső határellenőrzések nélküli térségbe, az államfő kijelentette: szerinte lehet megoldást találni, és hozhatnak olyan döntést, amely mindkét országnak megfelel.

Mindeközben a román média azt is közölte, hogy már csak Ausztriát kell meggyőzni a csatlakozás támogatásáról.

A Digi24 hírtelevízió azonban közölte, hogy a szintén Tiranában tartózkodó osztrák kancellár kitart azon álláspontja mellett, hogy a Bel- és Igazságügyi Tanács csak Horvátország schengeni csatlakozását hagyja jóvá a csütörtöki ülésén, Románia és Bulgária csatlakozását ne fogadja el.

„Ausztria részéről nincs meg a hozzájárulás Bulgária és Románia csatlakozásához. Több időre van szükség. Ausztriában 75 ezer illegálisan belépett migráns tartózkodik. Ez azt jelenti, hogy valahol átszöktek az EU külső határán, és bejutottak egy belső országba, amilyen Ausztria. Előbb erre a biztonsági kérdésre kell választ kapnunk” – idézte a Digi24 hírtelevízió Karl Nehammer kancellárt.

A nyilatkozat az után hangzott el, hogy hétfőn Lucian Bode román belügyminiszter Bécsben tárgyalt Gerhard Karner osztrák kollégájával. Bode kedden facebook-üzenetben közölte, hogy az Ausztriába bejutott illegális bevándorlók kérdése nem róható fel Romániának,

hiszen nem Románián át halad a migrációs hullám, és nem Románia generálja ezt a hullámot.

Úgy vélte: éppen ezért az ország nem szolgált rá, hogy emiatt büntessék. A miniszter elismételte: Románia a schengeni csatlakozás valamennyi technikai feltételét teljesítette, és ezt két szakértői bizottság állapította meg, amelyek jelentéseit olyan munkacsoportokban vitatták meg, és fogadták el, amelyekben Ausztria képviselői is jelen voltak.

Korábban a holland kormány is kifogásokat fogalmazott meg a schengeni bővítéssel kapcsolatban, múlt pénteken azonban úgy döntött, hogy jóváhagyja Románia és Horvátország csatlakozását, de megakadályozza Bulgária felvételét, mivel úgy véli, hogy ez az ország nem felel meg a feltételeknek. A román sajtóban megjelent vélemények szerint Románia és Bulgária csatlakozásának szétválasztása is gondot jelenthet, ugyanis a korábbi csatlakozási forgatókönyvek nem számoltak azzal, hogy a román-bolgár államhatár legyen a schengeni térség határa.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/schengen-targyalas-europai-unio-romania.764320.html

Részvény: