Kiugrott a villamosenergia ára

Augusztus második felében történelmi árcsúcsok dőltek meg az európai villamosenergia-piacokon. A német 2023-as zsinórtermék ára 985 €/MWh szinten tetőzött, a legmagasabb hazai órás árat 1040 €/MWh felett rögzítették – írj a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a 2022. augusztusi villamosenergia-piaci riportjában.

Az öt legnagyobb európai piacon (Egyesült Királyság, FranciaországNémetországOlaszország és Spanyolország) összességében nem változott a fogyasztás az előző év augusztusához képest. Ezzel szemben a közép-európai régióban minden ország fogyasztása csökkent.

Az árak legmagasabbra Olaszországban és Franciaországban emelkedtek, amit a Balkán régió árai és a velük együtt mozgó hazai ár követett. Az árakat alapvetően a tovább emelkedő földgázárak határozták meg, amelyet tetézett a német és térségünkben az osztrák szélerőművi termelés alacsony szintje.

Az öt nagy országot együttesen véve a nukleáris termelés 31,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év augusztusában, elsősorban a francia erőművek karbantartása és a januárban leállított német erőművek miatt. Az aszály miatt a vízierőművi termelés is visszaesett 34,2 százalékkal. A kieső karbonmentes termelést a fosszilis termelés pótolta, súlya augusztusban elérte a 40 százalékot, ami 13 százalékponttal magasabb volt, mint tavaly. A megújuló arány 31 százalék volt, ez 3 százalékpontos csökkenésnek felel meg.

A bruttó hazai fogyasztás összességében 2,6 százalékkal csökkent az előző év augusztusához képest. A hónapban a maximális rendszerterhelés 5 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest, miközben az aznapi átlaghőmérséklet több mint egy fokkal volt magasabb.

A hazai termelés a paksi karbantartás következtében összességében 15 százalékkal volt alacsonyabb, mint a megelőző hónapban. Nőtt viszont a lignit alapú és a kombinált ciklusú földgázerőműves termelés. A naperőművi termelés az előző hónap szintjén alakult.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/aram-dragulas-villamosenergia-mekh.761576.html

Részvény: