Kínaiak és oroszok gründolhatták össze Trump közösségi oldalát, ahol egyre durvább szitkozódással támad

Hiába tartja éberen követőit Donald Trump, médiacége hihetetlen mértékű veszteséget termel. Tőzsdei értéke így is sokszorosára növelte a volt elnök vagyonát, ami jól jöhet neki elvesztett perei finanszírozásakor.

Donald Trump volt amerikai elnök és jelenlegi republikánus elnökjelölt médiacége, a Trump Media & Technology Group az idei első negyedévben 327,6 millió dollár veszteséget termelt, a bevétele ehhez képest csupán 770,5 ezer dollár volt. Ez a cég a tulajdonosa Trump közösségi platformjának, a Truth Socialnek, amelyet azután hoztak létre, hogy a Capitolium 2021. januári ostroma miatt Trumpot kitiltották a Facebookról és a Twitterről. És ahol, ha lehet, még durvább posztokkal tartja éberen a követőit, mint azok, amelyek miatt a volt elnök szerepét vizsgálják az Egyesült Államok törvényhozása elleni támadásnál.

A Twitterre hajazó Truth Social közösségi platform 2022. február 21-én indult, és a kezdetek óta pénzügyi és szabályozási problémákkal küzd. Az alkalmazást az induláskor nem engedték fel a Google Playre, mert megsértette a Google testi fenyegetést és erőszakra buzdító tartalmat tiltó irányelveit, ez 2022 októberéig – amíg bele nem egyezett az irányelvek betartatásába – így is maradt. Idén május elején pedig bezáratta a Trump Media könyvvizsgálóját, a BF Borgerst az amerikai tőzsdefelügyelet, sorozatos csalásokra hivatkozva, a Trump Mediát viszont eddig ezzel kapcsolatban nem vádolták meg.

A vállalat az év eleji óriási veszteséget a március 26-i tőzsdére lépéssel kapcsolatos egyszeri kiadásokkal magyarázta. Egy évvel korábban ennek a veszteségnek kevesebb mint a tizenötödét, 210,3 ezer dollárt könyvelt el egész évben, míg egy 2023. novemberi pénzügyi jelentés azt mutatta, hogy a Truth Social 31,5 millió dollár halmozott veszteséget termelt a megalakulása óta. Így ezekhez mérve is kiugró a most összejött hiány.

További aggasztó adat, hogy a bevételek is jelentősen zsugorodtak, az idei első negyedév már a második egymást követő volt, amikor egymillió dollárt sem értek el. Ezt azzal magyarázták, hogy az oldal hirdetési üzletága még csak most indult be, és remélik azt is, hogy az új termékek, mint például a streaming, a jövőben javítani fogják az eredményeket.

Trump először került fel a világ 500 leggazdagabb emberének listájára

Eddig viszont a szolgáltatás alacsony bevételének és a közösségi platformok között betöltött csekély szerepének fényében igencsak meglepő a vállalat nagyon magas értékelése. Sőt, többen kifejezetten azt állítják, hogy a Trump Media részvényeinek árfolyama egyenesen ellentmond a logikának, tekintettel a vállalat pénzügyi eredményeire és a közösségi médiában elért súlyára.

Annyi bizonyos, hogy a cég részvényeinek árfolyama vad hullámzással kezdte a tőzsdei bevezetést: értéke egészen 9 milliárd dollárig emelkedett, majd megzuhant. A részvény ingadozása vonzotta a kereskedőket, akik abban reménykedtek, hogy hasznot húzhatnak az erős kilengésekből. Trump vagyona pedig a részvények árfolyamával együtt ingadozott. A republikánus elnökjelölt többségi részesedésének értékét több mint 6 milliárd dollárra becsülték, amikor a részvények március 27-én 79,38 dolláros csúcsot értek el.

Ez 6,5 milliárd dollárra emelte vagyonát, ezzel Trump először került fel a Bloomberg Billionaires Indexre, a világ 500 leggazdagabb emberének listájára.

Jelenleg 44,19 dollár körül mozog a papírok ára.

Bár Trump a tőzsdei bevezetéskor hat hónapos korlátozást írt alá, ami megakadályozza abban, hogy eladja a médiavállalatban lévő részesedését, vagy hitelt vegyen fel rá, vagyonának növekedése így is a legjobbkor jött neki, mivel fellebbez az ellene hozott 464 millió dolláros polgári jogi csalási ítélet ellen.

Erről az ügyről legutóbb itt írtunk bővebben:

Trump óvadékát 175 millió dollárra csökkentették csalási ügyében

A volt elnök haladékot is kapott a bíróságtól.

Mindenesetre úgy tűnik, a 621 ezer, túlnyomó többségben lakossági kisbefektető vakon hisz a Trump Media papírjaiban. Ha ugyanis nem a bevételekre koncentrálnak, nagyon kevés támpontjuk marad, és hát ki tudja, milyen mérőszámokat vizsgálnak, és miből állapítják meg, hogy a vállalat jó úton halad-e. A cég ráadásul felhasználói mérőszámokat sem ad meg (bár megnézhetik az alkalmazás letöltését vagy Trump követőinek számát). Tehát „nagy bizalomra van szükség, és egyelőre úgy tűnik, hogy a részvényesek hajlandók hatalmas bizalmat szavazni. Ez azonban gyorsan változhat, ahogy azt április elején is láthattuk” – mondta Matthew Kennedy, a Renaissance Capital vezető IPO-piaci elemzője a CNN-nek. És „bár a vállalat nem égeti gyorsan a bőséges készpénztartalékát, nem termel sok bevételt, ami arra utal, hogy semmi okunk azt várni, hogy a belátható jövőben sarkon fordul, és nyereségessé válik” – tette hozzá Jay Ritter, a Floridai Egyetem pénzügyi professzora.

Devin Nunes, a Trump Media vezérigazgatója a lesújtó negyedéves jelentést úgy kommentálta, hogy „a vállalatot a kisrészvényesek egész serege támogatja, akik hisznek a küldetésünkben, hogy szólásszabadságot biztosító támaszpontot állítunk a Big Tech-cenzúrával szemben”.

Bár messze van még november 5-e, az elnökválasztás időpontja, a Truth Social felhasználóinak száma egyáltalán nem biztató. Áprilisban a Similarweb piackutató szerint az erősen konzervatív, sőt gyakran szélsőséges nézeteket visszhangzó közösségi hálózat átlagos napi amerikai felhasználóinak száma az előző évhez képest 19 százalékkal visszaesve mindössze 113 ezerre csökkent iOS-en és Androidon. A rivális X (korábbi nevén Twitter) több mint 34 millió napi felhasználóval rendelkezett iOS-en és Androidon, míg az Instagram Threads 3,5 millióval.

Bennfentes kereskedés vádja

A Truth Social anyavállalata, a Trump Media & Technology Group tőzsdei debütálását megelőző üzleti manőverek is sok kérdést felvetettek, köztük a gyanús kínai és orosz finanszírozás és az ezekkel kapcsolatos pénzmosási vádak mellett a bennfentes kereskedelem vádjával is szembe kellett nézni.

Tudni kell ehhez, hogy a Trump Media nem hagyományos részvénykibocsátással (IPO), hanem úgy ment tőzsdére, hogy egyesült a Digital World Acquisition Corporation nevű, kifejezetten ilyen célra létrehozott tőzsdei vállalattal. A 2021. október 20-i fúzió bejelentése előtt azonban többen is jelentős mennyiségben vásároltak a Digital World részvényeiből, a jól időzített vásárlással pedig több millió dollárt kerestek.

Andy Litinsky – aki Trump tévéműsorában, a The Apprentice (A gyakornok) című valóságshow-ban szintén szereplő, Wes Moss mellett a Trump Media hivatalos társalapítója – a szövetségi bíróságon azt vallotta, egyáltalán nem volt biztos benne, hogy Trump végül úgy dönt, a cégét a Digital Worlddel, azaz egy SPAC-társasággal (speciális célú felvásárlási társaság) egyesítve valóban vezessék be a tőzsdére, még akkor sem, amikor az üzlet aláírására a volt elnök mar-a-lagói rezidenciáján 2021 végén összegyűltek. Azt állította, hogy „Trump az utolsó pillanatig vacillált a megállapodáson, amely végül mindannyiukat nagyon gazdaggá tette”.

Azóta a Digital World igazgatótanácsának több tagja is bűnösnek vallotta magát a bennfentes kereskedés ügyében, Litinsky és Moss pedig jelenleg perli a Trump Mediát és Trumpot, azt állítva, hogy a vállalat jogtalanul próbálja megfosztani őket a részesedésüktől, amely több mint 500 millió dollárt ér, miközben Trump közel 65 százalékra emelte részesedését a médiavállalatában. Emellett a Trump Media hétfőn kijelentette, hogy együttműködik a Pénzügyi Ipari Szabályozó Hatóság (FINRA) vizsgálatával, amely a Digital Worlddel történt egyesülés részleteit hivatott tisztázni.

Úgy tűnik, a kínaiak és az oroszok is nyakig benne vannak

A Trump Media tőzsdei bevezetéséhez tehát egy Digital World Acquisition Corporation nevű, speciális célú felvásárlási társaságot (SPAC) hoztak létre, egy sanghaji székhelyű cég, az ARC Capital segítségével, amely kínai vállalatok amerikai tőzsdékre történő bevezetésére szakosodott. Az ARC Capital legalább 2 millió dollárt biztosított a Digital World elindításához egy szingapúri alapon keresztül, ami egyáltalán nem jellemző az ilyen típusú pénzügyi tanácsadók működésére. Nem csoda tehát, hogy több befektető is erősen meglepődött, amikor megtudták, hogy pénzüket egy Trump-vállalat finanszírozására használják.

További érdekesség, hogy a mexikói származású, de nyolc éve Kínában élő Abraham Cinta vezette ARC Capital nemzetközi kapcsolatai között sanghaji, vuhani, mexikóvárosi és jakartai irodák is vannak, amit a Bloomberg News „meglepőnek” nevezett, és felidézte, hogy Trump hivatali idejében hogyan viszonyult ezekhez az országokhoz.

Az izgalmas emberek sorának ezzel még nincs vége: 2023 márciusáig a Digital World vezérigazgatója az a floridai pénzember, Patrick Orlando volt, aki korábban a Deutsche Bank munkatársaként, majd a Kajmán-szigeteken bejegyzett, vuhani székhelyű Yunhong Holdings/Yunhong International vezérigazgatójaként dolgozott. Bár a Yunhongot 2021 decemberében felszámolták, támogatói továbbra is részt vettek a Digital World és a Truth Social finanszírozásában.

Eközben a Digital World pénzügyi igazgatója posztot, Luiz Philippe of Orléans-Braganza, a Jair Bolsonaróval szövetséges brazil parlamenti képviselő, üzletember töltötte be, támogatva Trump vállalkozását.

De fény derült még ezeknél is érdekesebb kapcsolatokra. Több forrás szerint 2021 decemberében két, összesen 8 millió dolláros kölcsönt fizettek ki a Trump Media számára homályos, Putyinhoz köthető szervezetektől, mivel a cég „az összeomlás szélén állt”.

Bár a Trump Media részére történő két kifizetés látszólag két különálló szervezettől származott – az első, 2 millió dollár a Paxum Banktól, míg a második, 6 millió dollár az ES Family Trusttól –, az ES Family Trust vagyonkezelője, Angel Pacheco egyidejűleg a Paxum Bank igazgatója is volt.

A dominikai székhelyű Paxum Bank egyik tulajdonosa pedig Anton Posztolnyikov, aki Putyin politikai szövetségesének, Alekszandr Szmirnovnak az unokaöccse.

Szmirnov, aki az orosz állami ellenőrzés alatt álló Rosmorport tengerészeti vállalatot vezeti, 2017-ig az orosz kormány központi irodájában dolgozott, ezt megelőzően 2014-ig Oroszország első igazságügyi miniszterhelyettese, Putyin első két elnöki ciklusában pedig az elnöki hivatal munkatársa volt.

2023 márciusában a New York-i ügyészség nyomozást kezdett az orosz kapcsolatok ügyében, az ügyészek pedig különös érdeklődést mutatnak a kifizetések iránt, mivel az off-shore Paxum Bank korábban banki szolgáltatásokat nyújtott a pornó- és szexmunkásiparágak számára, ami szerintük növeli a pénzmosás és más illegális finanszírozás kockázatát.

A Digital World befektetőit vizsgáló szövetségi nyomozás pedig más források szerint felfedezte, hogy a vállalat egyik nagybefektetője kapcsolatban állt olyanokkal, akik Oroszországból és Kínából a Karib-térségbe, illetve más közvetítőkhöz, például Hongkongba, az Egyesült Királyságba és Belize-be próbáltak eszközöket átcsoportosítani, hogy kikerüljék az amerikai szankciókat.

Egyre durvábbak Trump posztjai

A Truth Socialt birtokló Trump Media tőzsdére lépése óta jelentősen megdobta Trump vagyonát, és bár Trump szeptemberig nem adhatja el a részvényeit, a cég így is pénzügyi mentőövet nyújthat neki, hogy kifizethesse a több száz millió dolláros büntetéseit.

A tulajdonrész eggyel több ok Trumpnak arra, hogy a Truth Socialt a figyelemfelkeltés és a felháborodás színhelyévé tegye. „AZ IGAZSÁG CSODÁLATOS!” – írta Trump egy nemrégiben közzétett bejegyzésében. „Jobb híján az emberek hallani akarják, amit mondok.”

Donald Trump évekig a Twitter leghangosabb posztolói közé tartozott, a Truth Socialön azonban online szerepének még szélsőségesebb változatát adja.

Egy friss felmérés szerint a követői száma sokat csökkent, viszont egyre többet posztol, naponta átlagosan 29-szer, míg korábban a Twitteren átlagban napi 18-sor ragadott klaviatúrát. A harcias tweetjeit még harciasabb szitkozódásokra cserélte. A vélt ellenségei elleni szónoklatai több esetben is bírói elmarasztalást vontak maguk után. Az utóbbi időben, ha cikkeket oszt meg, azok biztos, hogy jobboldaliak, sőt egyre többször szélsőséges tartalmúak. Mindemellett továbbra is hazugságokat terjeszt a 2020-as választási vereségéről.

Trump egyre konfrontatívabb posztjai aktivizálják leglelkesebb követőit, ami segít neki még több pénzt gyűjteni. Erőfeszítései pedig, úgy tűnik, kifizetődnek: a közvélemény-kutatások szerint Trump a republikánusok 70 százalékát meggyőzte arról, hogy Biden választási csalással nyerte meg a 2020-as választásokat.

Ez még úgy is összejött neki, hogy a Truth Socialön a fiókja követőinek száma a töredéke annak, amellyel a Twitteren büszkélkedhetett. Míg a Twitteren 87,3 millióan követték, addig a Truth Socialön, bár övé a legnépszerűbb fiók, ez így is csak 6,7 millió követőt jelent.

Egyre gyakrabban ír csupa nagybetűvel, az elmúlt másfél évben 760 ilyet posztolt. Amikor pedig nem önmagát fényezi, egyre gyakrabban személyes sértéseket tartalmazó hozzászólásokat tesz közzé. Amióta 2022 novemberében bejelentette elnökjelöltségét, legalább 570 posztja tartalmazott valakire nézve sértő kifejezéseket.

2022. november 15-től 2024. március 15-ig ötszáz esetben posztolt a 2020-as elnökválasztás eredményét megkérdőjelező és a Capitolium ostromában való felelősségét tagadó írást. Emellett szinte mindennap ír arról, hogy politikai üldöztetés áldozata. Az oldal eközben fogyókúrás étrend-kiegészítők, politikai témájú csecsebecsék és aranyrudakkal házaló cégek hirdetéseitől hemzseg.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20240525_trump-kozossegi-oldalat-kinaiak-es-oroszok-grundolhattak-ossze-a-volt-elnok-pedig-egyre-durvabb-posztokkal-tamad

Részvény: