Kínai akkumulátorgyárak kerülhetnek tiltólistára

A CATL és a Gotion High Tech gyáraiban tapasztalt munkakörülmények régóta vita tárgyát képezik.

Republikánus törvényhozó egy csoportja felvettette, hogy azonnal fel kell venni az amerikai importtillami listára a CATL és a Gotion High Tech által gyártott termékeket, mivel szerintük a két vállalat beszállítói láncaiban kényszermunkát alkalmaznak.

A törvényhozók szorgalmazták, hogy a Forddal és a Volkswagennel is kapcsolatban álló CATL-t és Gotiont is vegyék fel az ujgur kényszermunka megelőzéséről szóló törvény szerint meghatározott szervezetek listájára – írja a Wall Street journal-ra hivatkozva a Reuters.

Az úgynevezett entitáslista korlátozza az olyan áruk behozatalát, amelyek az amerikai kormány szerint kisebbségek elleni népírtást követtek el a kínai Hszincsiang régióban. Peking a visszaéléseket mindezidáig tagadta, ahogy a Gotion is.

Volkswagen Group China szóvivője arról beszélt, hogy a vállalat nem rendelkezik bizonyítékokkal arra vonatkozóan, hogy annak kínai üzleti tevékenysége megsértette volna az emberi jogokat. A gyártó kínai vállalata 26 százalékos részesedéssel rendelkezik a Gotion-ban. A CATL szintén tagadta a vádakat.

Nem kicsit kaszált a CATL 2023-ban

A vállalat hetedik éve vezeti az elektromosjárműbe szerelhető-akkumulátorok világpiacát.

Forrás:https://www.economx.hu/nemzetkozi-vallalatok/kina-importtilalom-usa-catl-akkumulatorgyar.791005.html

Részvény: