Kína is rászólt Oroszországra: nem lehet atomháború

Hszi Csin-ping kínai vezető nyilatkozata a nukleáris fegyverek bevetésére vonatkozó figyelmeztetések sorozata után érkezett.

Kína elnöke sürgette a világ vezetőit, hogy hagyjanak fel a fenyegetőzéssel és akadályozzák meg a nukleáris fegyverek használatát Európában és Ázsiában, miközben az Oroszország ukrajnai háborúja miatti retorika tovább éleződik – írja az Aljazeera.

Hszi Csin-ping elnök azután tette ezt a kérést, hogy pénteken Pekingben találkozott Olaf Scholz német kancellárral – jelentette a Hszinhua hivatalos kínai állami hírügynökség.

“A nemzetközi közösségnek … közösen kell elleneznie a nukleáris fegyverek használatát vagy az azzal való fenyegetést, ki kell állnia amellett, hogy a nukleáris fegyvereket nem szabad használni, és nem szabad nukleáris háborút vívni, hogy megelőzzük a nukleáris válságot Eurázsiában” – mondta Hszi.

A Hszi megjegyzéseiről szóló nyilatkozat nem említett konkrét nemzeteket a nukleáris fenyegetésekkel kapcsolatban, azonban a világ vezetőinek az atomfegyverekről szóló retorikája az elmúlt hetekben felerősödött.

Egyben felerősödtek a félelmek, hogy Oroszország nyolc hónapja tartó ukrajnai konfliktusa nukleáris konfliktussá válhat.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/kina-atom-haboru-figyelmeztetes.762762.html

Részvény: