„Kiképzés harccal”: hogyan képezik ki valójában a mozgósított oroszokat

         A „részleges” mozgósítás kezdete óta több mint 3 hete az Oroszország ismét megmutatta valódi hozzáállását saját hadseregének élő erőforrásaihoz. A katonai toborzási értesítők kézbesítésének folyamatától a katonák rozsdás fegyverekkel való felszereléséig mindent áthat a „katonakiképzés” posztszovjet szemlélete.

         Az orosz tömegtájékoztatás olyan információkat közölt, amelyek szerint az Oroszországban az úgynevezett részleges mozgósításra behívottakat már átszállították Ukrajnába. Nyilvánosságra került egy videó is, amelyen a sorkatonák elismerik, hogy orosz városokból, például Habarovszkból vagy Omszkból érkeztek. Ugyanakkor mindezt a sorkatonák kiképzésének leple alatt mutatják be, maga az üzenet pedig az orosz hadsereg „kézikutyáitól” – az úgynevezett „a DNR népi milíciájától” – származik. „Az orosz részleges mozgósítás keretében besorozott katonák a Herson régióban található gyakorlótereken vesznek részt kiképzésen. Itt tűzi kiképzéssel foglalkoznak, gránátot dobnak és új típusú fegyvereket tanulmányoznak” – áll a jelentésben. Így az orosz hadsereg ismét gyakorlatok leple alatt új adag ágyútölteléket küld Ukrajnába. Maga az előkészület a videó szerint abból áll, hogy térdről töltényeket lövöldöznek egy meglehetősen kétes távolságra, gránátot dobnak és figyelik a gránátvető munkáját.

         Nem csak a kiképzés hiányzik – az orosz fegyveres erők katonáinak nincs miért harcolniuk. Az ukrán védelmi minisztérium katonai hírszerző szolgálata szerint: „a mozgósítási intézkedések részeként 6000 ember elhelyezését tervezték az Omszki Tankmérnöki Intézet területén. Szeptember 30-ig azonban valóban 9000 mozgósított érkezett az intézetbe. A hírek szerint október 1-ig további 2000 mozgósítottnak kell megérkeznie.” A jelentésekből az is ismert, hogy a megszálló csapatoknak nincs hálóhelyük, nincs elegendő illemhely, nincs fűtés a helyiségekben. Éjszaka mínusz 6 Celsius-fokig csökken a levegő hőmérséklete. A mozgósítottak között sok olyan beteg van, akik nem részesülnek orvosi ellátásban. E tekintetben az újonnan érkezők Jekatyerinburg városába mennek, de ott is hasonló a helyzet. Ráadásul a mozgósítottak többsége nem kapott katonai egyenruhát, amiből „nem volt elég”. A kurszki és belgorodi régióból mozgósított személyek ugyanakkor teljes egészében saját költségükön öltözködnek.

         Mielőtt azonban az orosz hadseregnek ideje lett volna kiosztani egy lőszertárt két puskához, az orosz hatóságok már bejelentették a mozgósítás második hullámát. Vaszilij Golubev, a rosztovi régió kormányzója elmondta, hogy új mozgósítási feladatot kaptak. „Az önkormányzati sorkatonai bizottságok már megkezdték a végrehajtását. Az összes eljárás betartását a katonai és a regionális ügyészség képviselői fogják ellenőrizni, akik a bizottságokban is részt vesznek” – írta a Telegram-csatornán. Szintén a kurszki régió első alelnöke, Alekszej Szmirnov október 10-én bejelentette, hogy a régió befejezte a mozgósítás első szakaszát az orosz médiák szerint. „Az első feladatot 100%-ban teljesítettük, most megkaptuk a másodikat. És a katonai biztosokkal együtt dolgozunk ezen a feladaton” – mondta Szmirnov.

         Valamikor a „dicsőséges” szovjet marsall, Zsukov világhírű idézetet adott ki, amelyben leírja az egész orosz parancsnokság hozzáállását veszteségekhez a saját katonák között: „a nők még mindig szülnek”. Az Oroszország fegyveres erői soha nem vették figyelembe a gyalogság állapotát, kivéve, ha az elnök nemzeti gárdájáról vagy a különleges erők harcosairól van szó. Mindazonáltal az aktuális események léptéke nemcsak az önfenntartási érzés hiányára késztet bennünket az Oroszország megszálló hadseregének katonáiban, hanem arra is, hogy alkalmasak-e harci egységként. Azok a körülmények, amelyek között élniük kell a fronton, megkérdőjelezik egy újonnan mozgósított orosz katona hosszú életútját, még az ukrán fegyveres erők katonáinak beavatkozása nélkül is.

         Oroszország csak annyit tud szembeszállni a hatalmas ukrán hadsereggel, mint civil objektumok ágyúzását és a polgári lakosság elleni terrorcselekményeket, amelyeket a terrorállam október 10-én demonstrált. Jelenleg az egész világ Putyin rezsimjének igazi arcát látja, amikor a rezsim túlmegy saját országáján.

Részvény: