Kihagytak nyolcezer egészségügyi dolgozót a béremelésből

Az alapellátásban dolgozó szakasszisztensek kimaradtak a júliustól hatályba lépő 18 százalékos béremelésből.

Az alapellátók szakasszisztensei, ápolói kimaradnak a mostani bérrendezésből – vélik háziorvosok, fogorvosok. Egyre több ápoló egyenpólóban tiltakozik alacsony fizetése miatt – írja a Népszava.

Bár megjelent a Magyar Közlönyben is az egészségügyben dolgozók 18 százalékos fizetésemeléséről szóló jogszabály, ám ettől még nem lett kielégítő a bérük. Az első emelt fizetést csak augusztus elején kapják meg az érintettek, és a jogszabály szerint az induló bruttó bér 288 ezer forint, melynek a nettója 191 500 forint.

A bértábla tetején a 49-51 év munkatapasztalattal rendelkező szakápoló található a (J) fizetési osztályban, ahol a bruttó bér 1 millió forint felett van.

Az egyik leggyakoribb (E) fizetési kategóriába tartozó pályakezdő ápolók bruttó bére csaknem 60 ezer forinttal, a nyugdíj előtt állóké pedig 88 ezer forinttal nő.
Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár kedden zárt körű sajtóbeszélgetésen bejelentette, az egészségügyi szolgáltatók a béremelésre havonta dolgozónként 57 600 forint támogatási összeget igényelhetnek.

A most bejelentett 18 százalékos többlet nem ad alapot az elégedettségre – mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke. Ez ugyanis a magas infláció miatt még a keresetek értékének megőrzéséhez is kevés.

Néhány csoport, az alapellátó fogorvosok és háziorvosok pedig úgy látják, hogy ők – pontosabban praxisaikon keresztül szakasszisztenseik – még ebből is kimaradnak.

Dúl Zoltán szombathelyi gyermek fogorvos jelezte, hogy a béremelésről megjelent jogszabályból kimaradt az alapellátók praxisaiban alkalmazott mintegy nyolcezer szakdolgozó.

Kiemelte: érdeklődtek az alapellátás kollegiális vezetőnél is, hogy mi történhetett, szóban van ígéret az e területre vonatkozó béremelésre is. Ez azonban még nem jogforrás – mondta a szakember.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/egeszsegugy-apolok-8-ezren-kimaradtak-a-beremelesbol-alapellatas.771421.html

Részvény: