Kiderült: a lefoglalt orosz vagyonból pénzeli Ukrajnát az USA

Az amerikai igazságügyi miniszter első alkalommal adott engedélyt arra szerdán, hogy az Egyesült Államokban elkobzott orosz pénzügyi eszközök egy részét Ukrajna támogatására használják fel.

Merrick Garland közleményéből annyi derül ki, hogy a felhatalmazás Konsztantyin Malofejev orosz üzletember Egyesült Államokban elkobzott vagyonára vonatkozik.

Az amerikai hatóságok tavaly az Oroszország elleni szankciós intézkedések megszegésével vádolták meg az orosz üzletembert, aki a vád szerint pénzügyi támogatást nyújtott orosz személyeknek, hogy azok a szeparatizmust népszerűsítsék a Krím félszigeten.

A korábbi bejelentés szerint több millió dollárról van szó, amelyet egy amerikai banknál vezetett számláról foglaltak le, és amely összekapcsolható a szankciók megsértésével.

Merrick Garland februárban, az ukrán főügyésszel közösen tartott tájékoztatóján bejelentette, hogy engedélyezni fogja a lefoglalt orosz vagyonelemek felhasználását Ukrajna támogatására.

Pusztító fegyverek
Közben Nagy-Britannia arra készül, hogy akár 300 kilométeres hatótávolságú rakétákkal látja el az ukránokat, valamint személyzetet is biztosít, akik segítenek az ukrán seregnek a rakéták célba juttatásában – értesült a The Washington Post.

A lap a brit védelmi minisztérium beszerzési információira hivatkozva ír a nagy hatótávolságú rakéták kilátásba helyezett szállításáról.

Egy neve elhallgatását kérő brit katonai tisztségviselő elmondta: egyelőre nem született döntés a 300 kilométeres hatósugarú rakéták Ukrajnának adományozásáról. Ugyanakkor az ügyben napokon belül pont kerülhet az ügy végére.

A forrás egyelőre nem részletezte a szállítások időzítését, a szóban forgó fegyverek pontos típusát, valamint mennyiségét.

Oroszország elsőként vetheti be a nukleáris fegyvereket
Mint megírtuk, Oroszország elsőként vetheti be a nukleáris fegyvereket, amennyiben olyan agressziónak van/lesz kitéve, amely magát az állam létét fenyegeti – jelentette ki az orosz állami rendezvényen április végén Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese. Dmitrij Medvegyev hozzátette: az atomfegyverek létfontosságúak Oroszország számára, lényegében ez az összetartó kapocs.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/oroszorszag-haboru-zelenszkij-putyin.771094.html

Részvény: