Kibékülhet a világ két vezető hatalma

Hszi Csin-ping kínai elnök jobb, egészségesebb kapcsolatot kíván teremteni Kína és az Egyesült Államok között – írja az MTI a kínai állami televízió és a Fehér Ház beszámolója alapján.

A tíz éve hatalmon lévő kínai vezető csütörtökön ejtett meg egy rövid találkozót Kamala Harris amerikai alelnökkel, ahol elmondta, stratégiai fontosságúnak és konstruktívnak találta a Joe Biden amerikai elnökkel a hét elején tartott tárgyalását. A két államfő a G20 országcsoport Balin rendezett csúcstalálkozójának keretein belül találkozott.

Hszi álláspontját a CCTV kínai televízió is megerősítette. Beszámolójuk szerint az elnök a találkozón kifejtette, hogy a Bidennel közös tárgyalásának kulcsfontosságú szerepe volt a kínai-amerikai kapcsolatok következő fázisára nézve, egyúttal sikeresnek ítélte meg azt.

Bízunk benne, hogy a két oldal kölcsönös megértése tovább fokozódik, és ezzel együtt redukálódni fognak a félreértések, hogy együtt újra egészséges szintre emelhessük a kínai-amerikai kapcsolatokat

– olvasható a kínai elnök hivatalos közleményében. Hszi továbbá bízik abban, hogy az amerikai alelnök is kiveszi majd a részét a jóviszony jó viszony kialakításában.

A Fehér Ház ugyancsak pozitívan ítélte meg a szombati találkozót Kamala Harris és Hszi Csin-ping között.

Az alelnök ugyanazt az álláspontot képviselte, mint Biden a kínai elnökkel tartott találkozóján. Eszerint minden kommunikációs csatornát nyitva kell tartaniuk annak érdekében, hogy felelősségteljesen tudják igazgatni a két ország között zajló versenyt – számolt be a találkozóról a Fehér Ház egyik tisztségviselője.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/19/kina-usa-hszi-csin-ping-kamala-harris-joe-biden-talalkozo-beke/

Részvény: