Kezdődik az öldöklő cseh elnökválasztási verseny

Összesen 21-en indulnak a csehországi elnökválasztáson, ám a meccs három fordulós, és a tapasztalok szerint már az elsőn, a jelöltséghez szükséges támogatók összegyűjtésén elvérzik az aspiránsok jó része. Elnökként térne vissza Andrej Babis volt kormányfő.

Nem kevesebb, mint 21 jelentkező adta be a cseh belügyminisztériumban indulási kérelmét a csehországi elnökválasztásra, amelyen közvetlenül a nép választja meg a köztársasági elnököt – írta a Radio Praha. A verseny első fordulója november végéig tart, addig kell összegyűjteni az 50 ezer ajánlást ahhoz, hogy az induló megkezdhesse igazi kampányát.

Az aspiránsok egy része az utolsó pillanatra hagyta a papírmunkát, így tett Josef Stredula szakszervezeti vezető és két vállalkozó Karel Janecek és Karel Divis. Az angol nyelvű cseh hírportál Otto Eibl politológust, a Masaryk Egyetem tanárát kérdezte arról, vajon mi motiválhatja a sok indulót, akik többségét nem ismeri senki, így nyilván semmi esélyük sincs a sikerre az elnökválasztási kampányban.

A szakértő nem igazán érti a futottak még helyekre pályázók motivációit. Talán csak a közszerepléssel járó figyelemre vágynak, talán politikai ambícióik vannak, amikhez ez a belépő. Volt rá példa, hogy elnökjelölt-aspiránsok ismertséget szerezve sikerrel szerepeltek szenátusi választásokon.

Jön föl egy új kihívó
A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a katonai múlttal rendelkező Petr Pavel áll az élen 22,5 százalékos támogatottsággal, a második Andrej Babis volt miniszterelnök 22 százalékkal, a harmadik Danuse Nerudová közgazdász 15 százalékkal.

Az utóbbi lendületben van, a semmiből jött föl, részben bizonyára annak köszönhetően sikerét, hogy Szlovákiának Zuzana Caputová személyben nő államfője van, aki Csehországban is népszerű. A politológus szerint az a kérdés, hogy ki lesz a választás második fordulójában a páros mérkőzésen Babis ellenfele.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/babis-csehorszag-elnokvalasztas.762972.html

Részvény: