Két magyar származású tagja is lehet az éppen alakuló holland kormánynak

Két tárcában is tölthetnek be pozíciót magyar származású politikusok.

Miután sikerült koalíciós partnereket találni, több mint fél évvel a választások után kezd kialakulni, kikből is áll majd a holland kormány. A huszonkilenc minisztériumból kilencért a választáson győzelmet arató, de a kormányalakításra sokáig képtelen Geert Wilders vezette Szabadságpárt felel majd, hozzájuk kerül majd többek között a menedék- és migrációügyi, az egészségügyi vagy a gazdasági tárca.

Mint a Telex írja, a kormánynak több magyar származású tagja is lesz. A digitalizációért felelős államtitkárnak például Szabó Zsolt digitalizációs szakértőt, cégvezetőt jelölték. A 62 éves politikus a jobboldali-liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) tagja, 2003 és 2006 között a párt képviselője is volt; társadalmi munkában a Hungarian Business Network tanácsadó testületének tagja.

Szabó Zsolt államtitkárként olyan területekért felel majd, mint a kormányzati rendszerek biztonsága, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kormánypolitika vagy a dezinformáció és álhírek elleni intézkedések, de hagyományosan ehhez az államtitkársághoz tartoznak a Hollandia karib-tengeri területeivel tartott kapcsolatok is.

A másik magyar származású politikus, aki kormányzati pozíciót kaphat, az anyai ágon magyar származású, Magyarország tiszteletbeli konzuljának kinevezett 46 éves Dirk Beljaarts. A vállalkozói- és iparkamara elnökéhez a gazdasági tárca kerülhet majd.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240614_ket-magyar-szarmazasu-tagja-is-lehet-az-eppen-alakulo-holland-kormanynak

Részvény: