Készül e Oroszország terrortámadásokra a Herson régióban?

     A négy ukrán régióban élőknek nem volt idejük kiheverni a legutóbbi eseményeket, amikor Oroszország kinyilvánította a szuverenitást felettük és bevonta őket Oroszországba, ugyanis Volodimir Zelenszkij ukrán elnök október 20-án azt mondta, hogy Ukrajnának nagyon nyugtalanító információi vannak az orosz hadsereg terrortámadásának felkészüléséről a Kahovskaja vízerőmű gátjánál (Herson régió).

         Tehát mi történik valójában Herszonban? Jelenleg a magukat katonai közigazgatásnak nevező megszálló orosz hatóságok kissé érthetetlen manővereket hajtanak végre a térség civil lakosságával. Különösen a civil lakosság evakuálása a Dnyepr bal partjára, majd az ukránok küldése Oroszország különböző régióiba (általában azokra a régiókra, amelyek hanyatló állapotban vannak). A fentiek eddig inkább “jóakarat gesztusának” tűnnek, mint terrortámadásra való felkészülésnek. A Kreml azonban ezeket a folyamatokat egy nagy propagandahullámmal ötvözi: Oroszország katonai hatóságai az evakuálási folyamattal párhuzamosan tájékoztató kampányt folytatnak az ukrán fegyveres erők hiteltelenítésére és megvádolására. A Herson régió civiljeit megijeszti az a tény, hogy az ukrán hadsereg állítólag hatalmas lövöldözéseket hajt végre a városban, és megrongálja a Kahovszkaja Erőmű gátját, ami a térség nagy területeinek elöntéséhez vezethet.

         „Információink vannak arról, hogy orosz terroristák aknázzák a Kahovka vízerőmű gátját és blokkjait. Ez az egyik nagy energialétesítmény. Ennek a vízerőműnek a gátja körülbelül 18 millió köbméter vizet tartalmaz. Ha az orosz terroristák felrobbantják ezt a gátat, több mint 80 település kerül az árvíz zónájába, köztük Herson. Emberek százezrei szenvedhetnek” – mondta Volodimir Zelenszkij.

         Tekintettel a múltbeli hasonló precedensekre, különösen 2022. október 20-án, amikor az orosz erők rakétatámadást hajtottak végre egy hersoni átkelő ellen, amelynek következtében 2 civil meghalt és körülbelül 10 megsebesült, azzal a céllal, hogy ezért Ukrajnát hibáztassák. Az orosz  propagandamédia megpróbálta ezt az eseményt egy ilyen világban bemutatni, hogy Ukrajnát hibáztassa. Igen, sok orosz hírügynökség azt az információt terjeszti, hogy ezt az ukrán hadsereg tette, és a mai naptól úgy, mintha az ukrán csapatok 10 újságírót öltek volna meg ugyanabban az átkelőhelyen. Ugyanakkor késő este történt, így nem lehetett meghatározni a rakéta röppályáját. Következésképpen egyik tömegmédia sem tudott bizonyítékot felmutatni az ukrán fél bűnösségére.

         Most, hogy kidolgozták a Herson régióban elkövetett terrortámadás miniváltozatát, a felelősség Ukrajnára való átruházásával, Oroszország egy sokkal véresebb és drámaibb forgatókönyv megvalósítását tervezi.

         A Kahovszkaja Erőmű mintegy 18 millió köbméter vizet tárol. Ha az orosz hadsereg felrobbantja a gátat, több mint 80 település, köztük Herszon kerül az árvíz zónájába. Több százezer embert érinthet. A meghatározott terrortámadást azzal a céllal hajtják végre, hogy visszafogják az ukrán hadsereg déli ellentámadásait, és rontsák Ukrajna hírnevét. Emellett a számos árvízhalál mellett egy orosz terrortámadás is hűtési víz nélkül hagyhatja a zaporozsjei atomerőművet, mert a vizet a Kahovszkaja-tározóból veszik. Ez egy újabb terrortámadást vált ki – egy atomrobbanás veszélyét.

Részvény: