Kedden eldől a forint sorsa, pár napra rá kiderül az igazság a magyar GDP-ről

Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pedig több makrogazdasági adatot tesz közzé jövő héten – írja az MTI.

Kedden tartja kamatmeghatározó ülését a monetáris tanács. Várhatóan folytatódik a kamatemelési ciklus. Legutóbb, július 26-án 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a testület, a kamatfolyosó két szélét is 100 bázisponttal emelték. A kérdés az, hogy a forint folyamatos gyengülésére milyen hatással lesz a lépés. Az elemzői konszenzus újabb emelést vár, 75-100 bázispont között.

A KSH kedden teszi közzé a második negyedévi szolgáltatások külkereskedelmi forgalmát. A szolgáltatások euróban számított exportja 28,0, importja 19,5 százalékkal nőtt az idei első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Az aktívum 552 millió euróval 1,418 milliárd euróra emelkedett. Az aktívum jelentős növekedése elsősorban a turizmus és az üzleti szolgáltatások egyenlegének 236 és 218 millió eurós javulásával magyarázható.

Szerdán hozza nyilvánosságra a KSH a beruházások második negyedévi és az ipari termelő árak júliusi alakulását. Az idei első negyedévben a beruházások volumene 8,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva és 3,2 százalékkal az előző negyedévhez képest. Az ipari termelői árak 2022 júniusában az egy évvel korábbihoz képest 35,0, az előző hónaphoz viszonyítva 3,1 százalékkal nőttek.

Csütörtökön a második negyedévi GDP részletes adatait, valamint a külkereskedelmi termékforgalom június második becslését közli a KSH. Első becslés alapján a második negyedévben 6,5 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához viszonyítva. A nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adat megegyezett. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 1,1 százalékkal emelkedett.

Első becslés szerint júniusban 471 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány júniusban, az export euróban számított értéke 13, az importé 24 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) az augusztusi beszerzésimenedzser-indexet (BMI) közli csütörtökön. A BMI szezonálisan kiigazított júliusi értéke 57,8 pont volt, emelkedett a júniusi 57,0 pontról.

Európában a gyenge BMI-ről vallanak, az USA-ban a lakáspiaci lejtmenetről

Bár a piaci konszenzust nem múlták alul, az előzetes augusztusi beszerzési menedzserindexek megerősítik, hogy a harmadik negyedévben az euró övezet érdemben veszít a lendületéből. Az összetett BMI értéke 49,9 pontról 49,2 pontra süllyedt tovább távolodva a kritikus 50 pontos szinttől. A romlás a szolgáltató szektornak tudható be elsősorban. A feldolgozóipari index alig változott, de picivel az 50 pontos szint alatt maradt. A feldolgozóiparban azonban a kibocsátást mérő komponens mélyen a bővülés és a zsugorodás határvonalát jelző szint alatt áll: a mérséklődő kereslet és a költségoldali nyomás együttese már rövid távon is érdemben visszafogja a termelést. A tercier szektorra a romló kilátások és a magas infláció nyomja rá a bélyegét, az újranyitás pozitív sokkja mára a múlté – írja Makronaptárjában a CIB Bank.

Az EKB következő kamat-meghatározó ülésére szeptemberben kerül sor. Az előző ülés utáni jelzések és az azóta eltelt idő publikus nyilatkozatai alapján jövő hónapban folytatódhat az orrnehéz szigorítás és egy újabb 50 bázispontos kamatemelésre kerülhet sor, az ezt követő időszak kamatpályáját azonban nagyfokú bizonytalanság övezi, és a gyorsan romló növekedési kilátások alapján kérdéses, hogy az utolsó negyedévben mekkora tere marad a Banknak a monetáris kondíciók további szigorítására. 

Jövő héten az Egyesült Államokban az augusztusi átfogó munkaerőpiaci statisztikák állnak majd a figyelem középpontjában. A piaci várakozások szerint a munkaerőpiac stabil maradt, bár az álláshelyek bővülési üteme kissé mérséklődhetett. A konszenzus szerint azonban így is közel 300 ezerrel nőhetett a munkahelyek száma, miközben a munkanélküliségi ráta 3,5%-on stagnált. A foglalkoztatási helyzetben tehát továbbra sincs törés, ami muníciót adhat a Fed-nek az orrnehéz kamatemelési ciklus folytatásához. A szeptemberi ülésig még inflációs statisztikák is érkeznek, ezek alapján dönthet a Fed arról, hogy 50 vagy 75 bázisponttal folytatja a szigorítási ciklust – írják a CIB elemzői.

Részvény: