Katasztrófaközeli helyzetet hárítottak el Európa legnagyobb atomerőművében

Ukrajna nemzeti hálózatüzemeltetője közölte, hogy a zaporizzsjai atomerőművet visszakapcsolták a hálózatra, miután az orosz légicsapások miatt ideiglenesen elvesztette az áramellátását.

Orosz támadások után ismét vészhelyzeti üzemmódba állították a zaporizzsjai atomerőművet, később azonban az Ukrenergo ukrán hálózatüzemeltető bejelentette, hogy vissza tudták kapcsolni az atomerőművet a hálózatra – írja a Reuters.

A vészhelyzeti működést 20 dízelgenerátor biztosítotja maximum tíz napig, miután az atomerőmű lekapcsolódott az áramhálózatról orosz rakétacsapások hatására.

Ukrajna Oroszországot okolta a délkelet-ukrajnai erőmű áramkimaradásáért, miközben az Oroszország által megszállt Zaporizzsjai területen történt katasztrófa-közeli helyzetért az elfoglalt ukrajnai területek orosz tisztviselői Kijevet okolták, és az ő „provokációjuknak” nevezték a történteket.

Az incidens – közel négy évtizeddel a csernobili atomkatasztrófa után – felerősítette a félelmet egy végzetes balesettől Európa legnagyobb atomerőművében, de

az Ukrenergo országos hálózatüzemeltető jelezte, hogy a javításokat gyorsan elvégezték.

Az Ukrenergo szakemberei helyreállították a zaporizzsjai atomerőmű áramellátását, amely a csütörtöki rakétacsapások miatt megszakadt.

Ukrán tisztviselők azzal vádolták az orosz erőket, hogy veszélyeztetik a biztonságot az erőmű területének ágyúzásával, a légicsapások idején áramkimaradásokat kényszerítenek ki, és semmibe veszik a biztonsági intézkedéseket.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/zaporizzsja-atomeromu-raketatamadas-haboru-ukrenegro.768495.html

Részvény: