Karácsony szerint Orbán “fürkészeket” küldött rá, hogy megkérdezzék: mit kér azért, hogy ne legyen miniszterelnök-jelölt

A főpolgármester szerint lehet, hogy végül nem lépik meg, de kitart amellett, hogy a mesterterv az volt, hogy visszaléptetik Szentkirályi Alexandrát, a Fidesz jelöltjét Vitézy Dávid javára. Karácsony Gergely a 24.hu-nak adott interjúban azt is elárulta, miért nem indult pártja, a Párbeszéd önálló listán, és miért nem csak várospolitikával foglalkozik.

Kitart Karácsony Gergely amellett, hogy két jelöltje van a Fidesznek: a hivatalos, Szentkirályi Alexandra, akinek az a dolga, hogy mozgósítsa a Fidesz-szavazókat, az “általuk felkarolt másik jelölt” pedig Vitézy Dávid, akinek Karácsony szerint “az a dolga, hogy megossza az ellenzéki szavazókat”.  

A főpolgármester erről a 24.hu-nak adott interjújában beszélt, hozzátéve: “hogy végül a nagy trükk” – vagyis a sokat találgatott forgatókönyv, hogy Szentkirályit visszaléptetik-e Vitézy javára – bekövetkezik-e, azt nem tudja, de “abban biztos vagyok, hogy ez volt a terv”. 

Más témákat is érintett az újraválasztására készülő főpolgármester. Például elmondta, nincs konkrét megállapodása a Párbeszédnek arról a DK-val és az MSZP-vel, hogy 2026-ban Dobrev Klára lesz ennek a három pártnak a miniszterelnök-jelöltje, de jelen helyzetben ez szerinte is “belelátható” a folyamatban, főleg, hogy ő nem tervez miniszterelnök-jelölt lenni. Néhány további érdekes mondat Karácsonytól: 

 • Egyetértek, mindig mindent lehetne jobban csinálni. De azért az csak szürreális, hogyha valaki, akinek az elmúlt tíz évben semmi nem sikerült (Vitézy Dávid – a szerk.), számon kér valakit, akinek az elmúlt öt évben nem sikerült minden. 
 • Biztosan sok bűnöm van, amiért bocsánatot kell kérnem, ez nem is esik nehezemre, de ezt a rendszert kiismertem, és hogy ez egy végtelenül aljas, mindent a hatalomtechnikának alárendelő banda, azt a véleményemet fenntartom. 
 • Azért ne zárjuk ki, hogy az engem támogató pártoknak többségük lesz. (…) Így nehezen kalkulálható a közgyűlés összetétele. Eddig is koalícióban vezettem a várost, meg fogom oldani ezután is a város kiegyensúlyozott működését. 
 • A Mi Hazánkkal semmilyen közös ügyünk nincs, és nincs a Fidesszel sem. Azt gondolom, hogy a jelenlegi Fidesz-frakciót vissza fogjuk sírni, mert ebben legalább polgármesterek ülnek, akik értik az önkormányzat működését. A helyettük érkezők azok a srácok, akik eddig a lejárató molinókat tartották a közgyűlésben.
 • Nem gondolom, hogy a Fidesznek egyharmadnál nagyobb szavazataránya lesz Budapesten. Úgyhogy a kétharmadnyi ellenzékből – amelynek tagjai különböző habitusúak, és lesz is közöttük számos vita, de ha bejutnak a közgyűlésbe, és nem a Fidesz meghosszabbított kezeként működnek – majd csinálunk egy többséget. 
 • Nagyon erős élményem a második kormányülés, a Covid-járvány kezdete után nem sokkal, 2020 tavaszán. Szerintem akkor dőlt el, (…) úgy voltak vele, hogy akkor inkább pusztuljon el az önkormányzati rendszer. És onnantól sorjáztak azok az intézkedések, amelyek a fővárost pénzügyileg borzasztó nehéz helyzetbe hozták. 
 • Nincsen propagandagépezetem sem, mi az igaz szó erejével tudunk küzdeni egy olyan államhatalommal szemben, amelynek minden pénze, médiája, titkosszolgálata, rendőrsége, ügyészsége és számvevőszéke megvan ahhoz, hogy tönkretegye a várost. 
 • Amikor Orbán Viktor ide is elküldte a »fürkészeit«, és megkérdezték, mit kérek azért, hogy ne legyek miniszterelnök-jelölt, már csak azt tudtam mondani, hogy ne legyenek ilyen végtelenül gonoszak. 
 • Ennyit arról, hogy egy zsigerből visszalövő ellenzéki politikus vagyok, aki csak a konfliktust keresi a kormánnyal. Éppen az az attitűdöm, hogy a századik pofon után is észreveszem, hogyha ez egy kinyújtott kéz. 
 • Világosan tudjuk cáfolni azt a riválisaink által ismételgetett hazugságot, hogy ez a DK listája. Ez egy kiegyensúlyozott lista. (…) Ennek az lett volna az alternatívája, hogy önálló Párbeszéd-lista van a vezetésemmel a fővárosban. És nem is szerepelt volna rosszul. (…) Azt ígértem öt éve, hogy egyben tartom és megerősítem a köztársaságpárti koalíciót a városban. 
 • ’19-ben voltak teljesen törvényes anonim adományok, amikről lehet azt sugallni – bizonyíték nélkül –, hogy külföldről jöttek, de attól még ez nem lesz az igaz. Mindenesetre erre a kampányra nyitottam egy sima lakossági folyószámlát, oda jönnek az adományok.  Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240531_karacsony-szerint-orban-furkeszeket-kuldott-ra-hogy-megkerdezzek-mit-ker-azert-hogy-ne-legyen-miniszterelnok-jelolt
Részvény: