Jövő héten kezdődnek a tárgyalások a fekete-tengeri gabonafolyosó meghosszabbításáról

A gabonafolyosó meghosszabbításáról szóló tárgyalások egy héten belül megkezdődnek, és megismerjük az összes fél álláspontját

– mondta Jurij Vaskov ukrán infrastrukturális miniszterhelyettes a kijevi gabonakonferencián.

Úgy hiszem, a józan ész győzni fog, és meghosszabbítjuk a folyosót

– tette hozzá.

A háború kitörése után az oroszok blokád alá vették a fekete-tengeri ukrán kikötők, ami miatt több millió tonna gabona maradt a tárolókban, és számos hajó a kikötőben rekedt. Ez tovább rontotta az amúgy is szűkülő globális ellátást, és szárnyaló inflációt idézett elő világszerte az élelmiszer- és az energiapiacokon. Oroszország és Ukrajna a világ búzaellátásának harmadáért felel, ráadásul az export jelentős részét – egyebek mellett az ENSZ élelmezési programjának keretében – a szegényebb országoknak szállítják.

Végül tavaly júniusban Oroszország és Ukrajna Törökország és az ENSZ közvetítésével megállapodott a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. Az egyezmény értelmében az orosz blokád ellenére újraindulhatott az ukrán gabona szállítása a Fekete-tengeren, helyi tűzszünetek által garantált biztonságos folyosókon, a szankciókkal sújtott Oroszország pedig újraindíthatta a gabona- és műtrágyaszállításokat.

A megállapodást novemberben további 120 nappal meghosszabbították, és márciusban ismét meg kell újítani. Oroszország már jelezte, hogy elégedetlen a megállapodás egyes elemeivel, és kérte a mezőgazdasági exportját érintő szankciók feloldását.

Forrás:(The Guardian)

Részvény: