Jól járt magyar kormányfőjével a szlovák elnök

A korábban szinte ismeretlen Ódor Lajost már az egyik legmegbízhatóbb politikusnak tartják.

Szlovákiában nőtt az államfőbe, Zuzana Caputovába vetett bizalom, amióta a jegybank volt alelnökét, Ódor Lajost kinevezte a szakértői kormány élére – írja a Napunk. A DennikN-nek készített Ipsos-kutatás szerint a köztársasági elnök döntését, a megkérdezettek 59 százaléka pozitívan, 24 százaléka negatívan értékelte.

Ódor Lajost a negyedik legmegbízhatóbb politikusnak tartják. A miniszterelnököt a válaszadók 9 százaléka egyértelműen, 19 százaléka inkább megbízhatóként jellemezte. Pártpreferenciát tekintve a Progresszív Szlovákia (PS) választói bíznak leginkább (29%) a kormányfőben, míg a Republika (1%) szélsőjobboldali szavazói a legkevésbé.

Ódor Lajost korábban a szlovákok több mint fele egyáltalán nem ismerte. A szintén a DennikN felékérésére készített Ipsos-felmérésből az derült ki, hogy a megkérdezettek 52 százaléka nem tudta megmondani, elfogadhatónak tartaná-e miniszterelnöknek. Már akkor is a liberális PS és a szintén liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) szimpatizánsai támogatták, míg Robert Fico volt miniszterelnök pártjának (Smer-SD) a hívei voltak a leginkább elutasítóak vele szemben.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/05/24/jol-jart-magyar-kormanyfojevel-a-szlovak-elnok/

Részvény: