Joe Biden megbeszélné Hszi Csin-pinggel a kémballon-ügyet

Joe Biden amerikai elnök egy csütörtöki sajtótájékoztatón közölte, hogy várhatóan egyeztetni fog Hszi Csin-ping kínai elnökkel az Egyesült Államok felett lelőtt kínai kémballonról, írja a Reuters.

Várhatóan Hszi elnökkel fogok beszélni. Remélem, hogy a végére járunk a dolognak, de nem kérek bocsánatot a léggömb lelövéséért

– jelentette ki a tegnapi sajtótájékoztatón Biden, ugyanakkor azt nem árulta el, mikor tervez egyeztetni a kínai pártfőtitkárral. Leszögezte: az Egyesült Államok diplomáciai csatornákon keresztül tárgyal Kínával az ügyben.

Azt hiszem, az utolsó dolog, amit Hszi akar, hogy végérvényesen felszámolja a kapcsolatát az Egyesült Államokkal és velem

– szögezte le az amerikai elnök az NBC News kérdésére, hozzátéve, hogy az amerikai fél sem akar új hidegháborút.

Február 4-én az amerikai légierő az ország keleti partvidéke, Dél-Karolina állam közelében, a tenger felett rakétával semmisítette meg a megfigyelő légieszközt, amelynek darabjait nagy területről katonai búvárok segítségével gyűjtötték össze. A hírszerző léggömb egy héttel korábban Alaszkánál érte el az amerikai légteret, és átszelte az Egyesült Államok területét délkeleti irányban. Az amerikaiak szerint érzékeny katonai objektumok megfigyelésére használhatták.

Az első incidens óta további három, nagy magasságban közlekedő tárgyat lőttek le az amerikaiak: egyet Alaszka partjainál, egyet a Huron-tónál az amerikai–kanadai határ közelében, egyet pedig Kanada légterében, Yukon tartományban.

Peking szerint meteorológiai kutatásokat végzett a kínai léggömb, és véletlenül keveredett az amerikai légtérbe. Szerintük a léggömb kizárólag polgári célokat szolgált, és nem jelentett fenyegetést az amerikai nemzetbiztonságra, ezért arra utasították az amerikai kormányt, hogy adják vissza a roncsokat.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/02/17/joe-biden-hszi-csinping-kemballon-talalkozo/

Részvény: