Jelentős a budapesti orvoshiány, több mint százhetven praxis üres

Friss adatok szerint szeptemberben országszerte 843 alapellátó praxisban nem volt orvos, a fővárosban 92 háziorvosi és 81 alapellátó fogorvosi praxis üres. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Budapestről készült körképe szerint bár a fővárosban az egészségügyi szolgáltatások könnyebben elérhetők mint az ország más térségében, de az orvoshiány is jelentősebb.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) adatai szerint szeptember 1-én országszerte összesen 843 alapellátó praxisban nem volt orvos. Ezek közül 607 üres körzetben háziorvos nem volt, 236-ban pedig az alapellátó fogorvos hiányzott. Júliushoz képest egyetlen üres praxissal van csak több az országban.

Budapesten 92 háziorvosi körzetben nincs orvos, szeptember1-től három körzetben üresedett meg a praxis. Ezekben a rendelőkben ugyanúgy mint a többi üres körzetben csak helyettesítéssel oldható meg a betegek ellátása, emellett pedig a fővárosban 81 fogorvosi praxisból is hiányoznak az orvosok – az Okfő nyilvános adata szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal Budapestről készült kiadványa szerint 2020-ban a budapesti kórházakban – az ezer ágynál többet működtető szakterületek közül – a fertőző, pszichiátriai és csecsemő-, gyerekgyógyászati osztályokról hiányzott a legtöbb orvos, míg a szülészeti-, nőgyógyászati, bőr- és nemibetegellátó, valamint reumatológiai osztályokon orvos többlet volt.

Bár a fővárosban az egészségügyi szolgáltatások könnyebben elérhetők mint országosan, de az orvoshiány is jelentősebb.

A budapestiek az egészségükre valamivel több mint 111 ezer forintot költöttek 2020-ban, szemben az országos 74 ezer forinttal – írja a KSH. Havonta ez valamivel több mint 9300 forint kiadást jelentett.

A KSH Budapestről szóló kiadványa szerint 42 ezer orvosi és 105 ezer szakdolgozóra lett volna szükség az országban az egészségügy zavartalan üzemeltetéséhez 2020-ban. Ezzel szemben 37 100 orvos dolgozott, és 101,3 ezer szakdolgozói állás volt betöltve. Budapesten 2020-ban 903 háziorvos és 288 házi gyermekorvos látta el a betegeket. A háziorvosok ötöde praktizált a fővárosban, a helyettesítésben ellátott szolgálatoknak csak 6,5 százaléka volt Budapesten.

Az orvosi állásoknak országosan 3,7, Budapesten 5,4 százaléka volt üres, a szakdolgozók is nagyobb arányban hiányoztak a fővárosban (6,3 százalék), mint országosan (3,4 százalék).

Egy budapesti háziorvosra és egy házi gyermekorvosra a statisztikai hivatal adatai szerint több mint 7200 páciens jutott, az országos átlag ettől jóval magasabb 10,5 ezer pácienst láttak el évente az alapellátásban dolgozó orvosok.

A rendeléseken naponta az alapellátó orvosok megközelítőleg 40 esettel foglalkoztak.

Ez az országosnál közel másfélszer kisebb leterheltségről számoltak be a budapesti háziorvosok. 2020-ban a Budapesten dolgozó háziorvosok évente összesen 7,3 millió esetet láttak a rendelőikben vagy a betegek otthonába. 

A pandémia kitörésének évében a fővárosban – hasonlóan az országoshoz –megközelítőleg negyedével csökkent a járóbeteg-ellátás forgalma. De a szakrendelők leterheltsége az országos átlagnál jóval nagyobb, a KSH szerint az országos átlaghoz képest, Budapesten száz lakosra számítva 72 százalékkal több megjelenést, 78 százalékkal több beavatkozást és 80 százalékkal több szakorvosi munkaórát regisztráltak a rendelőkben. A működő kórházi ágyak több mint negyede Budapesten van, tízezer lakosra 103 ágy jut, míg országosan 69 – írja a KSH.

2020-ban jóval kevesebb szűrővizsgálaton is vett részt a lakosság. Például 2020-ban 160 ezren voltak tüdőszűrésen, míg 2019-ben 262 ezren.

Érdemes célzott programokat indítani a szűrővizsgálatok népszerűsítésére, erről Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója beszélt az Országos Járóbeteg Konferencián múlt héten. Kiemelte, jelenleg a lakosság részéről nagy türelem és komoly időráfordítás kell ahhoz, hogy időpontot kérjenek egy-egy ellátásra.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/orvoshiany-budapest-ksh.760006.html

Részvény: