Jelentéktelen bizottsági portfólióval büntetné a magyar kormányt a többi EU-tagállam

Elegük van Orbán Viktor vétóiból, Várhelyi Olivér pozíciója bánhatja.

Búcsút mondhat Magyarország a befolyásos portfóliónak a következő Európai Bizottságban – írta a Politico. A brüsszeli lap több diplomáciai forrásból is úgy értesült, hogy az EU-tagállamok vezetőinek annyira elegük van már Orbán Viktor folyamatos vétóiból és akadályoztatásából az Ukrajnáról szóló döntésekben, hogy ezzel akarják büntetni a magyar kormányt.

Magyarország uniós biztosa jelenleg Várhelyi Olivér, aki a bővítésért felel. A Politico szerint a magyarok a következő bizottságban is szeretnék megtartani a posztot, de a többi tagállam erről hallani sem akar.

„Aligha jöhet szóba”, hogy Magyarország megtartsa az irányítást bármilyen erős portfólió felett – mondta a lapnak az egyik névtelenséget kérő diplomata.

Az Európai Bizottság biztosait a tagállami vezetők és a következő bizottsági elnök választja ki, majd az Európai Parlament illetékes szakbizottságai is meghallgatják őket. Korábban Trócsányi László éppen a parlamenti meghallgatáson bukott el.

A Politico arra is emlékeztet, hogy Várhelyit korábban azzal vádolták, hogy aláássa az EU-tagjelölt országokkal kapcsolatos uniós politikát, például az ügynöktörvényt megszavazó Grúziával kialakult patthelyzetben.

Egy másik diplomata a lapnak úgy fogalmazott, kizárt, hogy a Várhelyi-féle „katasztrófa” és Orbán Viktor Ursula von der Leyen elleni támadásai után bármilyen fontos pozíciót adnának a magyaroknak. Mások már korábban aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Várhelyi Olivérnek fontos szerepe van a bővítési tárgyalásokban, miközben a magyar kormány nyíltan ellenzi Kijev csatlakozását.

„Ez történik, ha a kecskére bízzuk a káposztát” – kommentálta egyikük a történteket.

A hírek szerint a 27 uniós tagállam kormányai éppen azért kezdték el szerdán megtárgyalni az Európai Bizottság stratégiáját Ukrajna és Moldova csatlakozási tárgyalásaival kapcsolatban, hogy megelőzzék a július elsején kezdődő a magyar féléves EU-elnökséget.

A többség nem csak a magyar elnökségtől tart: mint megírtuk, nem akarják megvárni a következő írásos jelentést sem, tartanak ugyanis attól, hogy Várhelyi Olivér halogatni fogja annak megjelenését.

Politico úgy tudja, hogy a tárgyalásokon élénk vita alakult ki a kérdésről. Hírek szerint a magyar EU-s nagykövet egy 11 pontos listát mutatott be olyan kétoldalú kérdésekről, melyeket Budapest a tárgyalási keretbe szeretne felvenni.

Litvánia nagykövete pedig emlékeztette magyar kollégáját a szerződésekben rögzített „őszinte együttműködés” kötelezettségére, és arra, hogy ha minden ország a kétoldalú kérdések listájával állna elő, soha nem lenne előrelépés.

(Címlapképünkön Várhelyi Olivér és Orbán Viktor miniszterelnök.)

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240530_jelentektelen-bizottsagi-portfolioval-buntetne-a-magyar-kormanyt-a-tobbi-eu-tagallam

Részvény: