Játékkonzolról irányítható gépfegyvert fejlesztett Ukrajna, az oroszok ellen használják – videó

Egy közösségi finanszírozós projektnek köszönhetően az ukrán katonák már Steam Deckről is irányíthatják a különböző fegyvereket, hogy a katonák nagyobb biztonságban legyenek a harcok során.

Még 2021 nyarán mutatta be a Steam játékos áruházáról ismert Valve a kézikonzolját, a Steam Decket. Gyors ugrás az időben előre, és 2023 májusában már arról lehet hallani, hogy ilyen eszközt használnak az ukrán katonák arra, hogy távolról vezéreljék a géppuskákat az oroszok támadásainál.

A Sabre névre keresztelt eszközt egy olyan közösségi finanszírozással foglalkozó oldal segítségével sikerült kifejleszteni, ami azóta működik, hogy Oroszország 2014-ben először támadta meg Ukrajnát – írja a Vice.

A Facebookon is látható eszközt a katonák egy Steam Deckről üzemeltetik, amely vezetékkel csatlakozik a gépfegyverhez. A rendszer a gépfegyverek mellett a páncéltörő lövedékektől és az AK-47-esekig sokféle fegyver irányítására képesek. A felvételeket az ukrán TPO Media hírügynökség tette közzé.

A rendszert egyébként korábban fejlesztették ki, még a Steam Deck megjelenése előtt, ám az elmúlt időszakban a katonák a konzolra váltottak át, ami egyszerűbbé teszi a használatot.

A Vice azt írja, a rendszert a The People’s Project nevű weboldalnak köszönhetően sikerült kifejleszteni, ahol számos dologra indíthatnak az emberek közösségi finanszírozós projekteket. Két év alatt 12 ezer dollárt, vagyis mostani árfolyamon mintegy 4 millió forintot kapott az ötlet, amiből 10 ilyen rendszert sikerült kiépíteni.

A projekt ötletgazdája azért indította el a projektet, hogy a katonák életét védje.

Hasonló fejlesztést egyébként Dél-Korea és Izrael is végrehajtott már. Előbbi az észak-koreai demilitarizált övezetbe telepített automata fegyvereket, míg Izrael a mesterséges intelligencia által vezérelt egységeket Ciszjordániába telepítette.

Forrás:https://hvg.hu/tudomany/20230504_ukrajna_oroszorszag_haboru_gepfegyver_jatekkonzol_steam_deck

Részvény: