Itt vannak az ellenzéki reakciók Orbán békemenetes beszédére

Oroszország totális győzelme mellett foglalt állást Orbán, aki a magyarok pénzéből finanszírozza Putyin háborúját, de van, aki szerint egy álláspontra került Dobrev Klárával. Ellenzéki pártvezetők reagáltak a miniszterelnök békemenetes beszédére.

“Orbán Viktor egy „béke” felirat mögött ma állást foglalt Oroszország totális győzelme és Ukrajna veresége mellett – írta Donáth Anna, aa Momentum elnöke és EP-listavezetője Orbán Viktor békemenetes , és így folytatta:

De aki békepárti, az nem Oroszország, hanem Ukrajna mellett áll.

Egyedül Ukrajna képes ugyanis megvédeni Európa békéjét. Ma az ukrán katonák azok, akik megállítják Putyint Európa határainál.

Ukrajnának meg kell védenie magát, meg kell nyernie szabadságharcát – ehhez pedig minden segítséget meg kell adnunk. Egyedül ez vezethet el az európai békéhez.”

Dobrev Klára azt közölte, hogy 

Orbán Viktor az egyetlen háborúpárti politikus Európában. 

A DK elnöke és EP-listavezetője szerint Orbán “kötött piszkos gázalkut Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ami miatt Európa legmagasabb gázárát fizetik a magyarok. Orbán Viktor a magyarok pénzéből finanszírozza Putyin ukrajnai háborúját. Orbán Viktort kell leváltanunk ahhoz, hogy a magyarok pénzéből ne költhessenek orosz fegyverekre. A béke egyetlen útja, ha Putyin hadserege kivonul a megszállt ukrán területekről és befejezi a háborút.”

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke sajtótájékoztatót hirdetett az Orbán-beszéd utánra egy órával, ahol kritizálta a Békemenetet, és közölte, hogy feljelenti rágalmazás miatt a miniszterelnököt.

Ungár Péter, az LMP társelnöke a Facebookon reagált, mint írta, “Orbán Viktor egy álláspontra került Dobrev Klárával: mindketten azt mondták, hogy az európai parlamenti választás valójában bizalmi szavazás a kormányról. Attól, hogy mind a ketten ezt mondják, az állítás még nem igaz. Sőt.”

Ungár szerint az EP-választás “olyan ügyekről szól, amelyekben az európai parlamentnek van hatásköre. Például arról, hogy a zöld átállás igazságos legyen, és ne fordulhasson elő az, hogy az elektromos átállás minden haszna nyugaton, minden szennyezése a Hajdúságban jelentkezik. Erre van ráhatása az EP-nek,

Orbán Viktorról és a harmadik világháborúról nem fognak ott dönteni.”

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240601_ellenzeki-reakciok-a-margit-szigeti-bekemenetes-orban-beszedre-dobrev-donath-ungar

Részvény: