Itt az uniós bejelentés: akár 38,1 százalékos vám is sújthatja a kínai e-autókat

Ez a maximális érték, a Magyarországon is gyárat létesítő BYD autóira 17,4 százalékos pluszvámot állapítottak meg. Indul a kereskedelmi háború.

38,1 százalékos plafonnal büntetővámot vet ki az Európai Unió a Kínából érkező elektromos autókra. Az EU erről már értesítette is Pekinget írja a The Guardian. Az ideiglenes vám júliustól lép életbe, és évente több mint kétmilliárd eurós vámbevételt jelent. A sarc nem minden kínai, illetve Kínában működő gyártót sújt egyformán.

A SAIC kapja a legmagasabb, 38,1 százalékos vámot, a Geelyt 20 százalékossal sújtják, a Magyarországon is gyárat létesítő BYD autóira viszont már csak 17,4 százalék pluszteher rakódik (ezért is fontos a BYD-nek a magyarországi gyár, ami itt készül, az nem kínai import lesz, nem lesz rá büntetővám). Más gyártók, akik együttműködtek Brüsszellel a tavaly szeptemberben indult versenyjogi vizsgálatban – mint a Kínában gigagyárat működtető Tesla -, 21 százalékos importvámot kapnak. Összesen öt vámkategória lesz, és ezek a büntetővámok az EU alap, 10 százalékos importvámjához adódnak még hozzá.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20240612_eu-kina-kereskedelmi-haboru-buntetovam-381-byd

Részvény: