Ismét zsugorodott a magyar ipar

Márciusban az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4 százalékkal mérséklődött – erősítette meg pénteken második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A februári visszaesést követően márciusban is csökkent az ipari termelés volumene: a KSH gyorstájékoztatója szerint az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4 százalékkal mérséklődött. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a februárinál 0,2 százalékkal nagyobb volt.

A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban és a villamos berendezés gyártásban jelentősen nőtt a termelés volumene.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. februárinál 0,2 százalékkal nagyobb volt.

Az ipari export volumene 0,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 32 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 31, a 14 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 23 százalékkal bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 17, a feldolgozóiparé 13,1 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/ipari-termeles-ksh-marcius.771150.html

Részvény: