Irán uszítással vádolja Nagy-Britanniát

Bekérette az iráni külügyminiszter a teheráni brit nagykövetet „intervenciós kommentárjaira” hivatkozva – közölte szerdán a félhivatalos iráni Tasznim hírügynökség.

Brit részről az egyoldalú nyilatkozatok azt mutatják, hogy London szerepet játszik az iszlám köztársaság ellen tevékenykedő terroristák háborús forgatókönyveiben,

mondta az iráni külügyminisztérium Nyugat-Európáért felelős részlegének igazgatója. Hozzátette: Nagy-Britannia kijelentései Irán belügyeire vonatkozóan „hamis és provokatív értelmezéseken alapulnak”.

Hétfőn az Iránban hetek óta tartó kormányellenes tüntetések és azok hatósági elfojtása miatt bekérették a brit külügyminisztériumba Irán londoni nagykövetségének ügyvivőjét, aki Teherán legmagasabb rangú diplomatája Nagy-Britanniában.

A teheráni brit nagykövetet másnap, kedden kérették be az iráni külügyminisztériumba. A brit nagykövetet már múlt héten is berendelték a londoni székhelyű perzsa nyelvű hírműsorszórók adásaiban megjelent, Teheránt bíráló jelentések miatt. Bekérették ezenkívül Franciaország és Norvégia teheráni nagykövetét is.

Iránban a fejkendője nem megfelelő viselése miatt őrizetbe vett fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála után törtek ki tüntetések szeptember közepén. A fiatal nő ügyén túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés ellen tüntet. A megmozdulásokon kialakult összetűzések halálos áldozatainak száma már a negyvenet is meghaladhatja. Legalább 1500 embert őrizetbe vettek.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/10/05/iran-uszitas-vad-nagy-britannia/

Részvény: