Irán szakításra készül az EU-val, és tagadja az orosz fegyverszállításokat

Teherán bírálta az Európai Uniót az iráni tüntetésekkel kapcsolatos brüsszeli álláspont miatt. Azzal fenyeget, hogy az esetleges uniós szankciókat megtorolja.

„A zavargásoknak, gyújtogatásoknak és terrorcselekményeknek semmi közük a békés tüntetésekhez” – hangsúlyozta Hoszein Amirabdollahián azon a telefonbeszélgetésen, amelyet Josep Borrellel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott. Az iráni diplomácia vezetője legitimnek nevezte a biztonsági erők fellépését a tiltakozókkal szemben.

Médiaértesülések szerint Brüsszel hétfőn arra készül, hogy a megmozdulások vérbe fojtása miatt szankciókat vet ki Iránra. Teherán arányos választ ígért a lépésre. A diplomáciai kapcsolatok megszakítása és az uniós nagykövet kiutasítása is szóba került. Elemzők szerint ez egyúttal a 2015-ös atomalku végét jelentené, pedig az elmúlt években a felélesztésén fáradoztak a nagyhatalmak.

Iránban több mint egy hónapja országos tüntetések zajlanak a 22 éves Mahsza Amini halála miatt. Amini az erkölcsrendészet őrizetében vesztette életét, miután a fejkendő helytelen viselete miatt letartóztatták. Jogvédő szervezetek szerint eddig legalább kétszázan haltak meg a tiltakozók és a biztonsági erők közötti összecsapásokban. A sérültek és az őrizetbe vettek száma is nagy, újságírókat, fotósokat és kiskorúakat is előállítottak.

Eközben Joe Biden amerikai elnök azt követelte Irántól, hogy a biztonsági erők szüntessék be az alapjogaikat gyakorló tüntetők elleni erőszakot. Hozzátette: az Egyesült Államok a bátor iráni nőkkel van.

Az iráni külügyminiszter egyúttal tagadta, hogy az Iszlám Köztársaság fegyvert szállítana Oroszországnak, és ezáltal aktív szereplője volna az ukrajnai háborúnak. Amirabdollahián aláhúzta: Teherán és Moszkva között létezik katonai együttműködés, de ez nem terjed ki a fegyverszállításra.

© AFP/NurPhoto/Morteza Nikoubazl

Irán azonban több hírforrás szerint is néhány hete úgynevezett kamikaze drónokat szállított Oroszországnak, amelyeket állítólag az ukrán fronton vetettek be. Ukrán jelentések szerint például a múlt héten Sahid-136 típusú iráni drónokkal fontos infrastrukturális létesítményeket támadtak az oroszok a Kijevtől nyugatra lévő Makariv városban.

A hétfői EU-s miniszteri találkozón a Reuters forrásai szerint az iráni drónok ügye az egyik fő napirendi ponttá lép elő.Irán a drónok szállítását is tagadja, Moszkva pedig eddig nem kommentálta a pilóta nélküli repülők vásárlását Iránból. Amerikai műholdas felvételek alapján korábban a nemzetközi sajtó arról is beszámolt, hogy orosz katonai küldöttség látogatott iráni légi bázisokra a drónok tanulmányozása végett.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221015_Iran_szakitasra_keszul_az_EUval_es_tagadja_az_orosz_fegyverszallitasokat

Részvény: