Irán nem csak drónokat, de rakétákat is szállít Moszkvának

Az üzletet eddig mindkét fél tagadta, ám most iráni diplomaták megerősítették, hogy tényleg született ilyen megállapodás.

Irán ígéretet tett arra, hogy több drón mellett föld-föld rakétákat is szállít Oroszországnak – közölte két magas rangú iráni tisztviselő és két iráni diplomata a Reuters hírügynökséggel. A lépés valószínűleg felbőszíti az Egyesült Államokat és más nyugati hatalmakat is.

Az üzletről október 6-án született megállapodás, amikor Mohammad Mokhber iráni alelnök, a nagyhatalmú iráni Forradalmi Gárda két magas rangú tisztviselője és a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács egyik tisztviselője Moszkvába látogatott, hogy tárgyalásokat folytasson Oroszországgal a fegyverek leszállításáról. „Az oroszok több drónt és olyan iráni ballisztikus rakétákat kértek, amelyek nagyobb pontossággal rendelkeznek, különösen a Fateh és a Zolfaghar rakétacsaládokból” – mondta az egyik iráni diplomata, akit tájékoztattak az utazás eredményeiről.

Egy, az ügyről tájékoztatott nyugati tisztviselő is megerősítette mindezt, mondván, hogy Irán és Oroszország között megállapodás van érvényben a rövid hatótávolságú ballisztikus, föld-föld rakéták, köztük a Zolfaghar szállításáról.

Az iráni diplomata visszautasította a nyugati tisztviselők azon állításait, hogy az ilyen transzferek sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2015-ös határozatát. „Az, hogy hol használják fel őket, nem az eladó fél problémája. Mi nem foglalunk állást az ukrán válságban, mint a Nyugat. Mi a válság diplomáciai úton történő lezárását akarjuk” – mondta a diplomata.

Ukrajna az elmúlt hetekben több orosz támadásról számolt be, amelyek során iráni gyártmányú Shahed-136 típusú drónokat használtak. Egészen eddig Teherán és Moszkva is tagadta a fegyverszállítmányok létét, mindezek ellenére azonban az ukrán külügyminiszter kedden indítványozta, hogy országa szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Iránnal.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20221018_raketa_dron_Iran_haboru_Moszkva

Részvény: