Irán alkudozni kezdett

Teherán azért cserébe, hogy ismét a tárgyalóasztahoz üljön, a Nemzetközi Atomeneriga Ügynökség vizsgálatainak leállítását kéri – írta meg az MTI.

Teherán az atomprogramjáról 2015-ben megkötött, többoldalú megállapodás feltámasztásáért cserébe azt kéri, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) állítsa le nukleáris tevékenységeinek vizsgálatát.  -“Az ügynökség vizsgálatainak leállítása része azoknak a garanciáknak, amelyeket a fenntartható és tartós nukleáris megállapodás érdekében szeretnénk megkapni” – fogalmazott Nasszer Kanaani iráni külügyi szóvivő. 

Washington eddig elutasította, hogy a NAÜ-vizsgálatok ügyét összekapcsolják a nukleáris megállapodással, mivel a bécsi központtal működő globális ügynökség azért indított vizsgálatot, mert három olyan helyen is uránium nyomait mutatták ki Iránban, ahol az iráni hatóságok nem jelentettek nukleáris tevékenységet.

Irán 2015-ben állapodott meg az ENSZ öt állandó tagállamával és Németországgal. A közös átfogó akcióterv (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) nevű megállapodás értelmében Irán atomprogramjának korlátozását vállalta, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta a síita ország ellen bevezetett szankciók többségét. 2018-ban viszont Donald Trump akkori amerikai elnök egyoldalúan kiléptette országát a megállapodásból, és visszaállította az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket. Válaszul Irán is fokozatosan elállt bizonyos vállalt kötelezettségei teljesítésétől.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/iran-atomalku-nemzetkozi-atomenergia-ugynokseg-targyalas-vizsgalat-ensz.759179.html

#irán #iráni_atomprogram #atomenergia #fegyver #atomalku #tárgyalás #donald_trump #nemzetközi_atomenergia_ügynökség

Részvény: