India ballisztikus rakétákat telepít a kínai-pakisztáni hármashatárra

A saját fejlesztésű, 500 kilométeres hatótávú rakétákból 120 darab kerül a feszültségek övezte határszakaszra.

A Rajnath Singh védelmi miniszter vezette indiai védelmi beszerzési bizottság 120 új Pralay közepes hatótávoságú, ballisztikus rakéta beszerzését hagyta jóvá. A hagyományos robbanófejekkel ellátott rakétákat India Kínával és Pakisztánnal közös határára telepítik – idézi az MTI az ANI indiai hírügynökséget, amely az ázsiai ország honvédelmi minisztériumára hivatkozik.

A beszámoló szerint először az indiai légierő kap a rakétákból, majd a szárazföldi erőknek is szállítanak. A Pralay 150-500 kilométeres távolságban képes célokat eltalálni, de a rakéta hatótávolsága növelhető. Az indiai rakétát 2015 óta fejlesztik, sikeres teszteket hajtottak végre vele 2021 végén és az idén decemberben. A Pralay kommunikációs központok, légvédelmi állások, ellenséges repülőterek hagyományos fegyverekkel való megsemmisítésére szolgál.

India többször került katonai konfliktusba a vele szomszédos Kínával és Pakisztánnal. Legutóbb december közepén csaptak össze indiai és kínai határőrök az északkelet-indiai Arunácsal Prades állam Tavang körzetében. India és Kína között 3800 kilométernyi ki nem jelölt határ húzódik, ami miatt a felek között évtizedeken át feszültség uralkodott. 1959-ben India arról számolt be, hogy Kína területet szakított ki Arunácsal Prades államból, aminek következtében mintegy 38 ezer négyzetkilométernyi, Ladak és Akszajcsin körzethez tartozó terület került kínai ellenőrzés alá. A felek azóta hosszú távú jegyzőkönyvekben állapodtak meg a tűzfegyverek bevetésének elkerüléséről a határt helyettesítő úgynevezett „aktuális ellenőrző vonal” mentén.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/12/26/india-ballisztikus-raketakat-telepit-a-kinai-pakisztani-harmashatarra/

Részvény: