Így támogatja Kína az orosz gazdaságot

Hszi Csin-ping kínai elnök Moszkvába látogat – jelentette be büszkén Vlagyimir Putyin. Az amerikai külügyminiszter arra figyelmeztette Pekinget: ne szállítson drónokat az orosz hadseregnek, mert akkor súlyos nyugati szankciókkal kell számolnia.

„Az orosz-kínai partnerség a kétségbeesés szülötte, Putyin kapkod, hogy támogatókra találjon, Hszi Csin-ping elnök pedig lecsap az alkalomra” –nyilatkozta a CNN hírtelevíziónak az USA egykori energiaügyi államtitkár-helyettese. Keith Krach rámutatott arra, hogy rekordot döntött Kína és Oroszország kereskedelme, amely meghaladta a 190 milliárd dollárt 2022-ben. Tegyük hozzá gyorsan, hogy a pandémia utáni újrakezdés idején az USA-Kína kereskedelem is rekordot döntött, mert felülmúlta a 690 milliárd dollárt.

Kína kihasználja Oroszország szorult helyzetét, és olcsón vásárolja meg az energiahordozókat, melyeket a nyugati államok szankciókkal sújtanak Putyin Ukrajna elleni agressziója miatt. Az ukrajnai háború kitörése után az év végéig 45 százalékkal nőtt az olajimport Oroszországból Kínába, meghaladva az 50 milliárd dollárt. A szénimport ugyanebben az időszakban 54 százalékkal nőtt, és megközelítette a 10 milliárd dollárt.

A Gazprom hosszú távú, 25 éves földgázszállítási szerződést kötött a CNPC kínai óriással. Mindez nagy segítség Oroszországnak, amely nehezen talál vásárlót energiahordozóinak a világpiacon.

A kínaiak elfoglalják a nyugatiak helyét az orosz piacon

Ez a második számú segítség, hiszen a nyugati cégek távozása komoly érvágást jelent az orosz gazdaságnak. „Kína nem támogatja közvetlenül Oroszország háborúját, de kihasználja a helyzetet. Így várható, hogy tovább bővülnek a kínai-orosz gazdasági kapcsolatok” – nyilatkozta a CNN-nek Neil Thomas, az Eurasia Group vezető elemzője.

A washingtoni kongresszus kutatócsoportja már tavaly jelezte, hogy Oroszország jelentős mértékben megnövelte a gépek és berendezések vásárlását Kínától, ily módon pótolta részben a kieső nyugati importot. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter többször is figyelmeztette kínai tárgyalópartnereit: ne szállítsanak olyan chipeket Oroszországnak, melyek nyugati szankciók alá esnek. Ha ezt megteszik, akkor Peking is szankciókra számíthat – hangsúlyozta Antony Blinken, aki elhalasztotta pekingi látogatását a kémléggömbök miatt.

Mit jelent a kínai nyomulás az orosz autós piacon? Az ukrajnai háború kitörése óta a kínaiak részesedése 10 százalékról 38 százalékra növekedett az orosz piacon, és ez az arány idén valószínűleg tovább növekszik.

Az okostelefonok piacán is tarolnak a kínaiak: a háború előtt 40 százalék volt a részesedésük, mára ez elérte a 95 százalékot.

Dollár helyett jüan

A kínai támogatás harmadik formája pénzügyi: a dollárhiánnyal küszködő oroszok mindinkább áttérhetnek a rubel-jüan fizetésre. Itt is óriási változást hozott az ukrajnai háború: januárban még csak minimális volt a jüan fizetések aránya (1 százalék), november végén már 48 százalék.

Az orosz szuverén alap 60 százalékra emelte a jüan részesedését. Anton Sziluanov pénzügyminiszter ki is jelentette, hogy elsősorban azért vesznek jüant, hogy feltöltsék a szuverén alapot. A nyugati szövetségesek 300 milliárd dollár értékű nemzeti bank és szuverén alapkövetelést fagyasztottak be Putyin Ukrajna elleni agresszióját követően.

Mire kell Moszkvának a jüantartalék? Elsősorban a rubel védelmére, hiszen az orosz fizetőeszköz leértékelődött a dollárhoz és az euróhoz képest. A pénzügyminisztérium be is jelentette, idén jüant ad el, hogy rubelt vásároljon belőle.

Peking vékony jégen táncol, mert az USA árgus szemekkel figyeli a két állam kapcsolatát. A UnionPay nevű kínai fizetési rendszer ezért immár nem fogad el Oroszországban kibocsátott bankkártyákat, mert a kínaiak tartanak az amerikai szankcióktól – írta meg a moszkvai Kommerszant.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230303_Igy_tamogatja_Kina_az_orosz_gazdasagot

Részvény: