Hszi Csin-ping Oroszországba látogat

Hszi Csin-ping kínai vezető hivatalos oroszországi látogatására március 20-22-én kerül sor. A kínai vezető először érkezik Moszkvába a teljes körű ukrajnai háború kezdete óta – Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására. Ezt azonban Moszkva számára pozitív gesztusnak kell tekinteni? Újabban a kínai „diktátor egy életre” rendkívül elégedetlen volt Putyin tetteivel – egy háború kirobbantásával Európában, ami nagymértékben megzavarja Kína kereskedelmi kapcsolatait Oroszországgal, és egyáltalán nem enyhíti az Egyesült Államok által Kínával kapcsolatban bevezetett korlátozásokat. Mi várható ettől a találkozótól?

​Arról, hogy Kína fejevezetője a jövő héten Moszkvába érkezik, pénteken jelentették be a Kremlben, majd a kínai külügyminisztérium is megerősítette. A megbeszéléseken az „átfogó partnerség és a stratégiai interakció” kérdései kerülnek megvitatásra – áll a találkozó orosz közleményében. Az orosz félben azonban nem szabad megbízni, mivel az orosz politikusok mindent megtesznek annak érdekében, hogy legalább némi illuzórikus támogatást teremtsenek Oroszországnak más országok részéről. Igen, mert a pária országnak a szankciók és a gáz- és olajbojkott miatt egyszerűen legalább gazdasági kapcsolatokat kell fenntartania valakivel.

​De a kínai fél konkrétabb volt. „Hszi Csin-ping kiterjedt eszmecserét fog folytatni Putyin elnökkel a kétoldalú kapcsolatokról, valamint a közös érdeklődésre számot tartó fontos nemzetközi és regionális kérdésekről (…), és új lendületet ad a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének” – nyilatkozott Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője – írja az Associated Press.

​Amiből az következik, hogy továbbra is beszélni fognak az Oroszország által kirobbantott háborúról, valamint az óriásországok közötti kereskedelmi kapcsolatok károsodásáról. Valószínűleg Hszi Csin-pingé lesz a kezdeményező az elnökök közötti párbeszédben, és ez a párbeszéd úgy fog kinézni, mintha ultimátumokat terjesztene Putyin elé.

​Putyin tavaly év végén meghívta Hszi Csin-pinget Moszkvába az online tárgyalások során. Akkor a kínai vezető válaszbeszédében nem reagált a felkérésre. Azóta Oroszország megkezdte Ukrajna elleni „energiaterrorát”, a kínai vezető egyszerűen nem tudta magát és országát támadásnak vetni. Most, amikor Ukrajna témája kicsit megnyugodott, Hszi Csin-ping szükségesnek tartotta, hogy találkozzon Putyinnal.

​„Természetesen szóba fog kerülni az ukrajnai konfliktus. Nagyra értékeljük a kínai vezetés visszafogott, kimért álláspontját ebben a kérdésben, ismerjük a kínai rendezési tervet” – mondta Jurij Usákov, az Orosz Föderáció elnökének asszisztense.

​Persze továbbra is kérdés, hogy Kína mennyire „fáradt” Moszkva pusztító lépéseibe, és milyen befolyást be fog vetni Vlagyimir Putyin szemben, hogy véget vessen az Oroszország által kirobbantott háborúnak.

​A kínai külügyminisztérium korábban hangsúlyozta, hogy Peking „objektív és igazságos” álláspontra törekszik az ukrajnai háborúval kapcsolatban, és kész konstruktív szerepet vállalni a Kijev és Moszkva közötti béketárgyalások megteremtésében is. A katonai konfliktus megoldása érdekében Kína még a „béketerv” saját változatát is előterjesztette. A világ közössége azonban nagyon-nagyon szkeptikusan reagált erre az „objektív és tisztességes” lépésre.

​Azt, hogy Hszi Csin-ping eltökélt szándéka, hogy komolyan foglalkozzon a rendezési kérdéssel, az is jelzi, hogy a The Wall Street Journal beszámolt Hszi azon terveiről, hogy csaknem két év után először tárgyalna Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Az ukrán elnöki hivatal egyelőre nem erősítette meg, hogy ez megtörténik.

Részvény: