Hollandok perlik be Hollandiát, mert víz alá kerülnek

Nyolc ember a karibi szigeteken található Bonaire-ből a holland Greenpeace-el együttműködve keresetet nyújtott be a holland kormánnyal szemben, mert szerintük az megsértette az emberi jogait.

A felperesek arra kérték a hágai kerületi bíróságot, hogy kötelezzék a holland kormányt az üvegházhatású gázok kibocsátásának sokkal gyorsabb ütemű csökkentésére, és segítse a legérzékenyebb földrajzi területeket a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban.

A Hollandia fővárosától 8000 kilométerre fekvő Bonaire 2010 óta különleges holland törvényhatóságú terület. Hollandia azonban már mintegy 400 éve jelen van a szigeten, és 2022-ben a kormány bocsánatot kért a lakosság leigázásáért.

Bonaire alacsonyan fekvő szigetként vélhetően súlyos következményekkel kell, hogy szembenézzen az éghajlatváltozás miatt, beleértve a tengerszint emelkedését és a szélsőséges időjárást — írja a The Guardian.

A holland meteorológiai intézet októberi jelentése szerint a Karib-tengeren az 1980-as évek óta évtizedenként 0,2 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet. Ezzel párhuzamosan a csapadékmennyiség csökken, főként a szárazabb időszakokban. A szakértők szerint pedig ez még tovább fog romlani.

A Greenpeace megbízásából a Vrije Universiteit Amsterdam által végzett kutatás szerint az emelkedő tengerszint 2050-re valószínűleg véglegesen elönti a sziget egyes részeit.

Ezt a problémát súlyosbíthatja a korallzátonyok elvesztése, amelyek természetes pufferként szolgálnak az óceánok felmelegedése és savasodása ellen.

A problémát tetézi, hogy Bonaire népszerű búvárkodási célpont, a korallzátonyok pusztulásával azonban a búvárhelyek többsége is elveszhet, ami 100 ezer fővel csökkentheti a látogatók számát. Ezen felül a klímaváltozás egészségügyi problémák okozhat a szigeten, és tönkreteheti az idegenforgalmat, valamint a sziget kulturális örökségét.

A kereset benyújtói úgy vélik, hogy ha a holland kormány elmulasztja a klímavédelmi tervek kidolgozását, az emberi jogaik, különösen az élethez való joguk, valamint a magán- és családi élet tiszteletben tartása megsértésének minősül.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/karibi-szigetek-hollandia-haga-emberi-jogok-klimavaltozas.783314.html

Részvény: