Hollandia a nyáron megkezdi az F-16-osok ukrán pilótáinak kiképzését

Norvégia, Belgium, Portugália és Lengyelország már felajánlotta segítségét a képzési programban.

Még a nyáron megkezdhetik az ukrán pilóták F-16-os vadászgépek vezetésére való kiképzését, legalábbis ezen dolgozik Hollandia Dániával és az Egyesült Államokkal együtt – jelentette be Kajsa Ollogren védelmi miniszter a Twitteren azután, hogy az amerikai védelmi miniszterrel, Lloyd Austinnal és az ukrajnai katonai ellátásban együttműködő, 50 országot tömörítő nemzetközi kapcsolattartó csoporttal egyeztetett.

Austin közölte, hogy a következő hetekben az Egyesült Államok a programban vezető szerepet vállaló Hollandiával és Dániával együttműködve kidolgozza a kiképzés kereteit. Elmondta azt is, hogy Norvégia, Belgium, Portugália és Lengyelország már felajánlotta segítségét a képzési programban, de még más országokét is várják.

Onno Eichelsheim, a holland fegyveres erők parancsnoka szerint a kiképzés körülbelül egy tucat pilótával kezdődik el. A kiképzendő pilótákat Ukrajna fogja kiválasztani, valószínűleg olyanokat küld majd, akiknek van tapasztalatuk a szovjet MiG típusú vadászgépek kezelésében. Mint mondta, „a kiképzésre sok időt kell szánni, a gyorstalpaló tréningeknek nincs értelme, mivel az F-16-osok kezelése bonyolult, hónapok kellenek a megtanulásához”.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230526_f16_vadaszgep_ukran_pilotak_haboru_hollandia

Részvény: