Hogyan siettette az orosz agresszió a semlegesség korszakának végét Európában

         Az orosz katonai agresszió Ukrajnában még a stabil semlegességgel rendelkező államokat is arra kényszeríti, hogy újragondolják kapcsolatukat a NATO-val. A több mint 100 éve semleges Svédországban a kormány meggondolta magát, és május 17-én Finnországgal együtt (amely közvetlenül határos Oroszországgal) hivatalosan is csatlakozik az észak-atlanti szövetséghez. Sőt, ezt a döntést még a Svéd Szociáldemokrata Párt is támogatta, amely mindig is a semlegesség megőrzését szorgalmazta.

         Svájc, amely több mint 200 éve semleges, szintén megkezdte a tárgyalásokat a NATO-hoz való közeledés módjairól. A svájci védelmi minisztérium már jelentést készít az ország biztonságpolitikájának esetleges változásáról, a külügyminisztérium pedig ezzel párhuzamosan elemzést készít, amely leírja az állam szankciókkal, fegyverekkel, fegyverexporttal és az NATO-val fenntartott kapcsolatokra vonatkozó politikáját semlegesség keretében.

         Az agresszor aktivizálása számos európai országban új fordulót hozott a nemzetközi kapcsolatok történetében és a biztonságpolitika újragondolását. A semleges státusz értelmét veszti, mert ha a XX. században bizonyos mértékig segítette a háborúval körülvett államokat a béke fenntartásában, akkor most, amikor Oroszország nyíltan figyelmen kívül hagyja a nemzetközi jogot, a semlegesség nagy valószínűséggel egyáltalán nem nyújt védelmet.

         A közvélemény tisztában van a NATO-tagság lehetséges előnyeivel is. A közvélemény-kutatások szerint Svédországban 57 százalékra, Svájcban pedig 56 százalékra nőtt a Szövetséghez való csatlakozást támogatók aránya. Korábban mindkét ország történetében nem volt ekkora tömeges támogatottság a semlegesség elutasítása mellett, ami egy új korszak kezdetét jelzi az állampolgárok tudatában.

         Oroszország vezetése annyira meg volt győződve saját illúzióiban, hogy észre sem vették, hogyan ástak maguknak egy hatalmas gödröt, amelybe a moszkvai rezsimet és az összes érintettet eltemetik. A valódi politikai intrikák kiépítésének ismeretének hiánya miatt csak felgyorsították a NATO-blokk terjeszkedését, nemcsak Európán belül, hanem közvetlenül a határaikon is. Ugyanakkor a világ számos országát egyesíti az ellenük folytatott küzdelemben.

         Jelenleg mindannyian történelmi események szemtanúi vagyunk, amelyek után a világ már nem lesz a korábbi. Az Oroszország által Ukrajnában kiváltott háború számos olyan árnyalatot tárt fel, amelyekre más országokban korábban nem fordítottak kellő figyelmet. De a legfontosabb dolog, amit ez a háború megmutat, Oroszország valódi arca, amelyet sok éven át nem lehet lemosni a vértől. Az egész világ feladata pedig most az, hogy egyesüljön, minden erőfeszítést megtegyen és cselekedni kezdjen annak érdekében, hogy megakadályozza az Oroszország által hozott háborús borzalmak továbbterjedését.

#NATO #Sved_Szocialdemokrata_Part #Finnorszag

Részvény: