Hogy játszik Orbán „hosszú nyelve” ellene és Magyarország ellen

         Orbán Viktorra sokáig emlékezni fognak az elmúlt 12 hónap eseményeinek krónikái, mint az európai „orosz világ” eszméjének spekulánsára és csatlosára. Különös módon motiválják tetteit: a magyar tömegtájékoztatási médiával beszélve egy véleményt sugároz, miközben ápoltjai a közösségi oldalakon gyakran „elcsábítják” magukat  Ukrajna Kárpátaljával, mint Budapesthez tartozó területtel.

         Orbán Ukrajnával kapcsolatos megjegyzései is csak szégyent okoznak és leértékelik őt az európai diplomácia szemében.

         Orbán Viktor a magyar tömegmédia képviselőivel folytatott beszélgetése során „senki földjének” nevezte Ukrajnát, Afganisztánhoz hasonlítva. Ezt Oleg Nikolenko, a Külügyminisztérium hivatalos képviselője közölte.

         „Magyarország miniszterelnöke újságírókkal folytatott beszélgetése során Ukrajnát Afganisztánhoz hasonlította, és „senki földjének” nevezte. Orbán Viktor újabb becsmérlő kijelentése Ukrajna ellen” – írta Facebook-oldalán.

         „Budapest folytatja a magyar-ukrán kapcsolatok szándékos rombolását, jelentősen aláásva a további párbeszéd lehetőségét a két szomszédos ország között” – jegyezte meg az illetékes. Orbán nyilatkozata miatt a tárca beidézte a kijevi magyar nagykövetet: „a magyar nagykövetet bekérik Ukrajna Külügyminisztériumába egy őszinte beszélgetésre. Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy más válaszintézkedéseket tegyünk” – zárta szavait Oleg Nikolenko.

         A közelmúltban azonban Orbán „hosszú nyelve” eljutott az ukrán képviselők fülébe. Büntetőeljárást indított a Legfőbb Ügyészség a Kárpátalja Területi Tanács képviselőnője, Petei Judit ellen, aki Facebook-oldalán tette közzé Kárpátalja térképét a magyar zászló színeiben. Baloga Viktor népképviselő egy képernyőképet tett közzé a Petei Judit oldalán egy bejegyzésről, amelyen Kárpátalja térképe látható a magyar zászló színeiben. „Az Orbán-barát KMKSZ (Ukrajnai Magyarok Pártja) képviselőnője, Petei Judit valóban reagált Orbán kijelentésére Ukrajnáról, mint senki területéről – Facebook-oldalán a magyar zászló színeire festett Kárpátalja térképét tette közzé”, – írta Baloga Viktor. Azt mondta, hogy később a képviselőnő törölte a fotót az oldaláról.

         Ukrajna és Magyarország politikai viszonyai továbbra is feszültek a magyar kormány Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatos álláspontja miatt. Az ország különösen nem támogatta az orosz olaj- és gázszektorral szembeni korlátozások szigorítását. Emellett 2022. május 31-én Orbán bejelentette, hogy az ország megállapodott az EU-val, és engedélyt kapott az orosz olaj vásárlására. Orbán Viktor magyar miniszterelnök főtanácsadója 2022 júniusában azt mondta, hogy az Európai Uniónak fel kell hagynia a szankciókkal Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió miatt, és inkább tűzszünetet kell elérnie, és tárgyalásokat kell kezdenie.

         Bár Judit erre a kijelentésre úgy reagált, hogy Facebook-oldalán azt írta, hogy ez hamisítvány és rágalom, a precedens továbbra is negatív és kellemetlen Ukrajna számára. Ha a képviselőnőt bűnösnek találják, akár 10 év börtönt is kaphat. Irina Verescsuk Ukrajna miniszterelnök-helyettese korábban leleplezte Magyarország azon vágyát, hogy megszerezze Kárpátalját. Szerinte Budapest álláspontja a szankciókkal és Kijev fegyverszállításával kapcsolatban közel áll az oroszbaráthoz, és hatóságai valószínűleg az ellenségeskedés befejezése után szeretnék bevenni a térséget és olcsó orosz gázt kapni. Mihail Podolják, az ukrán elnök hivatalának vezetőjének tanácsadója ugyanakkor azt mondta, propagandának számítanak a Kárpátalja esetleges magyarországi annektálásáról szóló beszédek. Véleménye szerint Budapest elméletileg sem gondolhatna Ukrajna területének elfoglalására.

         Valamiért nehéz nem észrevenni Magyarország oroszbarát lábnyomát. Orbán és politikai szövetségesei nemcsak oroszbarát, hanem ukránellenes nézeteket is sugároznak – ami pillanatnyilag a Kreml által ukránok nemzetként való elpusztításának és a Kijev kapitulációra kényszerítésének beismerése. Orbán magyar miniszterelnöki politikai pályafutásának befejezése igen tiszteletre méltó EU-győzelem lenne, mert az Ukrajna területi integritását és sérthetetlenségét megsértő cselekményekhez vezet (durva jogsértés).

         Ahogy a tapasztalat azt mutatja, a „kreml hidra” legyengül, és a levágott fejek nem nőnek vissza. Talán eljött az ideje annak, hogy az Európai Parlament „levágja a hidra fejét” Budapesten – a helyén biztosan szörnyűbb nem fog megjelenni az Európa egysége szempontjából.

Részvény: