Hivatalosan is lezárta Brüsszel a lengyelek elleni 7. cikkes eljárást

Már csak Magyarország maradt a szégyenpadon.

Az Európai Bizottság bejelentette: úgy határozott, hogy lezárja az európai uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben, visszavonva az indokolással ellátott véleményét, amellyel 2017-ben az eljárást elindította.

Indoklásában a brüsszeli testület azt írta: legfrissebb elemzése szerint „Lengyelországban már nem áll fenn egyértelműen a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata”. A közlemény szerint a döntés meghozatalához vezetett, hogy Lengyelország jogalkotási és nem jogalkotási intézkedések sorozatát indította el az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatosan 2015 óta folyamatosan felvetődött és ezért a 2017-ben indított eljárásban megfogalmazott aggályok kezelésére. Varsó elismerte továbbá az uniós jog elsőbbségét a nemzeti jogszabályokkal szemben, elkötelezett az Európai Unió Bírósága és a strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek végrehajtása mellett, és elismeri a bírói függetlenséget – közölték.

Kiemelték: a jogállamiság súlyos megsértésének legkevesebb két éve fennálló kockázata miatt 2017 decemberében elindított eljárás lezárását az is indokolja, hogy Varsó februárban világos cselekvési tervet mutatott be az Európai Bizottság aggályainak kezelésére, megtette az első konkrét lépéseket a terv végrehajtására, valamint elismerte, hogy a jogállamiságot meg kell őrizni.

Varsó esetében a Donald Tusk vezette kormány lépéseit értékeli a brüsszeli testület. A pozitív döntés várható volt, hiszen az azt megalapozó elemzést még május elején fogadta el az Európai Bizottság. Ezt követően az általános uniós ügyekkel foglalkozó, május 21-i miniszteri találkozón Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős biztos tájékoztatta a tagországok képviselőit az Európai Bizottság értékeléséről és azon szándékról, hogy visszavonja az indokolással ellátott véleményét.

Az uniós szerződés hetes cikke olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső esetben akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat az összes többi tagország egyhangú támogatása esetén. Hasonló eljárás folyik Magyarországgal szemben is, ám azt – ellentétben Lengyelországgal – nem az Európai Bizottság kezdeményezte, hanem az Európai Parlament által elfogadott jelentés után indította el a testület.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240529_hivatalosan-is-lezarta-brusszel-a-lengyelek-elleni-7-cikkes-eljarast

Részvény: