Hivatalos: második fordulón dől el a török elnökválasztás

A törökországi Legfelsőbb Választási Bizottság (YSK) vezetője megerősítette, hogy második fordulón döntenek az elnök személyéről, miután sem az országot két évtizede vezető Recep Tayyip Erdogan, sem a hatpárti ellenzéki összefogás jelöltje, Kemal Kilicdaroglu nem érte el az 50 százalékos küszöböt. A második fordulót két hét múlva, május 28-án rendezik meg – írja az Al Jazeera.

A hivatalos végeredményre még várni kell: Ahmet Yener, a YSK elnöke a sajtótájékoztatón azt is közölte, hogy még mintegy 35 ezer szavazat megszámlálása hátra van. Jelen állás szerint

a regnáló államfő, Erdogan áll az élen, 49,51 százalékkal,
míg legfőbb kihívója, Kilicdaroglu a voksok 44,88 százalékát szerezte meg.
A harmadik jelöltre, Sinan Oganra a választók 5 százaléka szavazott. Ez több, mint amennyit előzetesen prognosztizáltak neki, de a nacionalista Ogan így is kiszáll a versenyből, ugyanis a török elnökválasztás második fordulójában csak a két legtöbb szavazatot szerző jelölt neve szerepel majd a szavazólapon. Ezzel együtt Ogan így is a királycsináló lehet, ha úgy dönt, hogy beáll valamelyik jelölt mögé.

Az idei elnökválasztás tétje nemcsak az, hogy ki vezeti majd Törökországot, hanem az is, hogy az ország visszatér-e a szekulárisabb, demokratikusabb útra, illetve hogy miként kezeli majd a súlyos megélhetési válságot, és hogyan az Oroszországgal, a Közel-Kelettel és a Nyugattal fenntartott kapcsolatait.

Kilicdaroglu, aki korábban is magabiztosan állította, hogy ő lesz a befutó, türelemre intette támogatóit, és azzal vádolta Erdogan pártját, hogy beavatkozik a szavazatszámlálásba és az eredmények közlésébe.

Erdogan azonban szemmel láthatóan jobban teljesített, mint azt a választások előtti közvélemény-kutatások előre jelezték.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/05/15/torok-elnok-valasztas-masodik-fordulo-erdogan-kilicdaroglu/

Részvény: